[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 9. 12. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Pogrebna preduzeća nezadovoljna odlukom Skupštine grada

Bitka za pokojnike

Skupština grada privatnicima uskratila pravo da preuzimaju pokojnike sa mesta na kojem je nastupila smrt

NOVI SAD - Sva privatna pogrebna preduzeća u Novom Sadu ustala su protiv odluke Skupštine grada prema kojoj je privatnicima uskraćeno pravo da preuzimaju pokojnike sa mesta na kojem je nastupila smrt, te da onda tela transportuju i smeste u mrtvačnicu na gradskom groblju.

Skupština grada je tu vrstu usluga proglasila za komunalnu delatnost od posebnog interesa, pa je samo javno komunalno preduzeće "Lisje" dobilo pravo da ulazi u krug zdravstvenih ustanova kako bi preuzelo telo umrlog

- Ni u jednom društvenom sistemu zasnovanom na slobodnom tržištu, kakvom i ova zemlja teži, ne bi bilo moguće doneti odluku prema kojem se u ovoj delatnosti jednom preduzeću daje ekskluzivno pravo da obavlja jednu vrstu usluga. Ovo je školski primer zloupotrebe vlasti, kojom se guši privatna inicijativa i obezbeđuje monopol za preduzeće pod kontrolom vladajuće oligarhije - kaže za naš list direktor pogrebnog preduzeća "Rokvić" Dušan Rokvić.

Trgovina informacijama

U "Lisju" kažu da je odluka Skupštine grada zasnovana na iskustvima u svetu, te da će se na ovaj način "zaustaviti trgovina informacija o pokojnicima". Direktorka "Lisja" Jelena Jeftić se ne slaže sa tvrdnjama privatnih pogrebnika da je ovim uspostavljen monopol, jer je, kako ističe, njima ostavljena mogućnost da prodaju pogrebnu opremu. Ona je potvrdila da je "Lisje" dostavilo Kliničkom centru, Domu zdravlja i institutima u Sremskoj Kamenici, protokol prema kojem se nadležni u tim zdravstvenim ustanovama obavezuju da će o svakom slučaju smrti obavestiti "Lisje".

Naš sagovornik smatra da ovom odlukom gube sva privatna pogrebna preduzeća u gradu, a takvih sada ima desetak, ali i sami građani, koji više ne mogu da biraju kome će se obratiti za pomoć u najtežim trenucima, bez obzira na kvalitet i cenu pogrebnih usluga. Prema njegovim rečima, usluge koje su obuhvaćene ovom odlukom, "Lisje" naplaćuje više od 7.000 dinara, ukoliko se porodica pokojnika odluči da pogrebnu opremu kupi od privatnika, dok u protivnom, ako se oprema kupi od "Lisja", sve te stavke se "opraštaju".

- Porodice pokojnika su suočena sa klasičnom ucenom, u kojoj im se kaže da transport, vreće za transport, oblačenje pokojnika, ulaz u gradsko groblje i ostalo, neće plaćati ništa ukoliko od tog preduzeća uzmu opremu, a ukoliko se odluče za privatnika, onda to košta toliko i toliko. Jasno je onda da će oni u takvoj situaciji prihvatiti ultimatum, te da ćemo mi ostati bez posla, jer niko ne može biti konkurentan nekome ko u startu u ceni ima tih 7.000 dinara prednosti - objašnjava Rokvić.

Vlasnici privatnih pogrebnih preduzeća najavljuju da će zbog ovakve odluke tužiti Skupštinu grada i "Lisje" pošto su, kako smatraju, svojim ponašanjem prekršili odredbe zakona o komunalnim delatnostima i zakona o sprečavanju monopola.

R. K.


vesti po rubrikama

^Regioni

15:09h

Novi Sad: Pogrebna preduzeća nezadovoljna odlukom Skupštine grada

15:17h

Subotički pijačari negoduju zbog poskupljenja

15:23h

Kikinda: Niču nova javna preduzeća

15:32h

Kragujevac: Nezadovoljni prodajom

15:39h

Nezadovoljstvo u Samačkom hotelu Bor

15:46h

Niš: Gradska vlada najavila izmenu radnog vremena činovnika

15:53h

Novo na Stomatološkoj klinici u Nišu

16:01h

Predlog lozničkog Udruženja frizera Ministarstvu prosvete

16:10h

Jedinstvena školska zgrada selu Braljina kod Ražnja

16:18h

Ljubovija: Otvorena Škola akušerstva u manastiru Sveti Nikolaj

16:24h

Kragujevac: Podrška stanodavcima

16:31h

Likovno okupljanje kladovskih osnovaca

   
 


     


FastCounter by LinkExchange