[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 9. 12. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Boban Miletić Bapsi traži pravdu za svoje aforističarske izlete u vreme Miloševića

Prelazne vlade stalno nas prelaze

Tužio državu zahtevajući odštetu od 13 miliona dinara, ali postupak nije pokrenut

Početkom juna 2000. godine Boban Miletić Bapsi (37), aforističar iz Knjaževca, osuđen je presudom prvostepenog suda na pet meseci zatvora zbog knjige aforizama "Srbijo, majko, plači". Tadašnji republički javni tužilac Dragiša Krsmanović tražio je veću kaznu sa obrazloženjem da "Milenković patološki mrzi Miloševića". Posle toga žalili su se, tražeći veću kaznu, i sam Bapsi i njegov advokat.

Predmet je odlukom Vrhovnog suda vraćen na ponovno suđenje, pa zaglavio u nekoj fioci. A onda ga je na osnovu Zakona o amnestiji, pomilovao predsednik Koštunica. Bapsi je posle toga tužio državu traživši odštetu od 13 miliona dinara, ali ni po toj tužbi postupak nije pokrenut.

- Ljut sam na policiju, a ja sam dokaz da se nije do kraja obračunala sa "kriminalcima". Jer, ja sam osuđen, pa pomilovan (što ne znači i oslobođen optužbe), sa opasnom osobinom da "patološki mrzim najviše državne funkcionere" i dalje sam na slobodi. Opasnost preti jer svakog trenutka može da se desi da objavim novu zbirku koja bi opet mogla da "ugrozi" nekog funkcionera ili državu. Ne, ne, šteta je što me je promašila "Sablja", kaže Bapsi.

Upomoć

Obično tako biva, gde je budala bos, pametni su i bosi i goli! Ili kakav apsurd - vremena vunena, a narod se smrzo?! Konačno sam čuo i glas naroda:"Upomoć"! A čini mi se da je u vreme Tita bilo bolje, jer tada su komunisti bili samo u jednoj partiji. Narod se ponaša kao da je pao s Marsa, a neki političari kao da su pali s Marksa! Sve je to dijalektika, političari dolaze i odlaze, a narod uvek ostaje - u čabru.

Zavirujemo u Bapsijevu svesku najnovijih aforizama, a kroz njegovu prizmu "ova naša današnja situacija" izgleda ovako:
- Nisam za prelaznu vladu, jer ionako nas već prelazi kako ko stigne! Vrag bi ga znao, možda je sve ovo što nam se događa, samo skrivena kamera? Ja sam inače skroman čovek, pa ko velim - ne može se u životu imati sve! Jer, ili imate demokratsko društvo, ili društvance!

Bapsi još smatra da je posle 5. oktobra "došlo do velikih promena, ali klimatskih. A od radikala "koji biju na masu", kaže da je najbolja zaštita "dobra izolacija".

Knjaževački aforističar odgaja svoju porodicu tako što je kloni od političara i TV dnevnika, jer naglašava da mu je cilj da mu deca budu "lepo vaspitana i poštena". A novu zbirku će izdati kada dobije sudski proces u kojem je tražio oštetu od države za sve što je doživeo povodom zbirke "Srbijo, majko, plači"!

MILORAD DODEROVIĆ


vesti po rubrikama

^ljudi i događaji

15:20h

Boban Miletić Bapsi traži pravdu za svoje aforističarske izlete u vreme Miloševića

15:53h

U mnogim australijskim obdaništima popularnim junacima "zabranjen je pristup"

16:17h

Beograđanin Jovan Lekić učio kulinarstvo sa čuvenim Englezom

16:49h

Konstantin Dimitrov, jedan od najprevejanijih kriminalaca Bugarske, ubijen u Holandiji

17:08h

Neobična ponuda američkog lekara koji traži žene dobrovoljce za ispitivanje merača orgazma

17:32h

"Glas" u vašingtonskoj knjižari "Kramer", jedinstvenoj u Americi

17:57h

Brazilski fotograf Sebastiao Salgado slika ljudske sudbine od Južne Amerike do Kosova

 
 


     


FastCounter by LinkExchange