[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 9. 12. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


U Srbiji u jeku trka za mesto u republičkom parlamentu

Prljave kampanje se ne isplate

BEOGRAD - Koliko će stranaka ili koalicija učestvovati na vanrednim prlamentarnim izborima znaće se sredinom ovog meseca, jer je krajnji rok za predaju izbornih lista 12. decembar.

Iako još svi zainteresovani nisu predali izborne liste, neke stranke su već uveliko u izbornoj kampanji. Gradovi su oblepljeni plakatima, kako se izbori približavaju sve je više bilborda sa stranačkim sloganima, stranački lideri i funkcioneri "razmileli" su se po Srbiji i na tribinama i mitinzima predstavljaju svoje programe, kandidate. Zabeležen je i prvi incident i to ispred same Skupštine Srbije, gde je došlo do tuče između pristalica SPS i DHSS, koji su bili u pratnji stranačkih funkcionera koji su predavali izborne liste. Međutim, za razliku od prethodnih izbora, političari, bar za sada nisu zadavali "niske udarce" protivničkoj strani.

Milan Nikolić, direktor Centra za proučavanje alternativa smatra, da se na osnovu dosadašnje kampanje za vanredne parlamentarne izbore vidi da su političari počeli da uče da se prljave kampanje ne isplate i da su shvatili, da pokušavajući da unište protivnika obaraju rejting svojoj stranci.

Građani presuđuju

Slaviša Orlović kaže, da na političkom tržištu prodaja ili bolje reči kupovina prozivoda samo delom zavisi od dizajna, kozmetike i pakovanja.
- Građani uglavnom već imaju formiranu sliku i predstavu, a dobrim delom i politički stav i izbornu odluku. Osnovni kriterijum za utvrđivanje naravi političkih partija je njihovo celokupno dosadašnje delovanje. To znači i način vođenja politike i ljudi koji rade i doslednost ili fleksibilnost, a pre svega ne(ispunjavanje) zadatih obećanja. Iako su veliki pojednostavljivači i ponekad sa kratkim pamćenjem, građani su i sazreli i mogu da presuđuju - ističe Orlović.

On je za "Glas" rekao, da je sada teško predvideti kako će se stranke ponašati u završnici kampanje.
- Za sada kampanja nema prljave elemente, što je dobro. Zabrinjavajuće je što pojedine stranke ističu da neće sarađivati sa nekim drugim strankama, kao što DSS ne želi da sarađuje sa DS, mada i ovo nećkanje može da bude deo predizborne kampanje - kaže Nikolić.

On smatra, da kod birača vlada opšte neraspoloženje za izlazak na izbore.
- Procenjuje se da će na izbore izaći oko 55 odsto biračkog tela. Stranke bi trebalo da stimulišu izlaznost, ali se na tome ne radi - ističe Nikolić.

Mr Slaviša Orlović, sa Fakulteta političkih nauka, smatra da je kampanja personalizovana oko nosilaca liste ili prvih ličnosti odnosno kandidata za mandatare.
- Uočljivo je igranje na dva mobilizatorsko-manipulativna oprobana obrasca, a to su socijalna demagogija i patriotska retorika. Mogu se uočiti i nastojanja da se koriguje imidž o pojedinim političarima ili njihovim partijama u javnosti. Tako na primer Boris Tadić u džemperu i jakni ide u narod "u selo, u kolevku srpske države" i istovremeno mešovitu sredinu, dok radikali sa druge strane hoće da sarađuju sa Evropom i Hagom, čime odstupaju od uvreženog imidža - kaže za "Glas" Orlović.

On navodi, da je prepoznatljivo nastojanje pojedinih stranaka da privuku pristalice pojedinih rešenja, kao na primer SPO I NS monarhiste, G17 i DHSS one koji su za samostalnu Srbiju.
- Stiče se utisak, da više nego ranije preovlađuju ekonomske i socijalne teme, a to je ono oko čega će se nakon konstituisanja Srbije i postizanja bazičnog konsenzusa i koncentrisati predizborne kampanje - zaključuje Orlović.

L. Čolić


vesti po rubrikama

^politika

17:35h

Vlada Srbije o planu standarda za Kosovo

17:45h

Britanski novinari u "kupovini oružja" na Kosovu

18:00h

Teroristi ANA u redovima Kosovskog zaštitnog korpusa

18:10h

U Briselu počeo ministarski sastanak EU

18:15h

U Srbiji u jeku trka za mesto u republičkom parlamentu

18:20h

Političke stranke nastavljaju predizbornu kampanju po Srbiji

18:30h

Izvolite, predstavite se: Vojislav Koštunica, nosilac liste DSS

23:25h

Nastavlja se predizborna kampanja po Srbiji

23:40h

Brisel: Ministarski Forum EU-Zapadni Balkan

23:50h

Živković: Snosim odgovornost za raspisivanje izbora

00:15h

Gej udruženje odbilo liberale

00:25h

Crnogorski premijer optužio bivšeg ministra policije
   


     


FastCounter by LinkExchange