[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 9. 12. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Deep purple na Sajmu - najmasovniji rok koncert poslednjih godina

U granicama (ne)očekivanog

Godine jesu učinile svoje, ali i ova druga reinkarnacija grupe predstavila se kao maksimalno ozbiljan sastav koji na sceni funkcioniše "kao sat". Oko 20.000 posetilaca

Ubedljivo najjači utisak posle koncerta legendarne britanske hard-rok grupe Deep purple jeste publika - Hala 1 Beogradskog sajma u nedelju uveče bila je dupke puna. Teško je proceniti koliko je tačno ljudi bilo prisutno, ali sasvim sigurno blizu (a možda čak i preko) 20 hiljada. Samim tim, ne računajući naravno festivale Egzit i Eho, koncert Deep purplea bio je najveći rok koncert u Srbiji poslednjih godina.

Iako su mnogi "eksperti" sa skepsom komentarisali odluku organizatora da gostovanje vremešnih rokera bude u najvećem zatvorenom prostoru u Beogradu, pokazalo se da je procena bila na mestu. Uprkos činjenici da cena ulaznica nije bila nimalo simbolična (1.000 dinara) koncert je bio rasprodat, a nekoliko sati pre početka "tapkaroška tarifa" išla je i do dve i po hiljade dinara.

Sam nastup prošao je, manje-više, u granicama očekivanog. Godine jesu učinile svoje, ali i ova druga reinkarnacija Deep purplea predstavila se kao maksimalno ozbiljan sastav koji na sceni funkcioniše "kao sat". Počeli su tačno na vreme (oko 21) i za otprilike sto minuta više nego profesionalno odradili standardni paket za aktuelnu turneju "Bananas".

Nije, doduše, bilo "svežine novog" - novi i originalni Deep purple su bili sedamdesetih - ali to je nešto što je bilo unapred poznato. Umesto toga, ponudili su neospornu muzičku virtuoznost i "podgrejavanje" nekih starih emocija. Nekima je zasmetalo insistiranje na novim pesmama na uštrb nekih starih klasika, ali je repertoar, ipak, bio ukomponovan kompromisno - za svakog od "fanova" našlo se po nešto.

Atmosfera je sve vreme bila (pivski) uzavrela - dugo se tako nešto nije videlo na ovdašnjim rok koncertima - a vrhunac (ili možda pre - jedan od vrhunaca) sveopšte egzaltacije bio je (zar je neko u to sumnjao) na Smoke on the Water.

Dima je bilo i u hali, štipao je za oči (ipak je to rok koncert), ali je Hala 1 ovaj put, za divno čudo, bila odlično ozvučena, ni nalik nekim ranijim debaklima na istom mestu (kao što je, na primer bio, koncert Džejmsa Brauna).

Pored problematičnog odnosa prema fotoreporterima, jedna od zamerki koje se mogu uputiti na adresu organizatora jeste nepostojanje video-bimova. Sajamska hala ima nezgodnu "konfiguraciju" za ovako masovne koncerte, tako da mnogi niži rastom i udaljeni od scene preksinoć bukvalno ništa nisu mogli da vide. Druga zamerka odnosi se i na publiku - da bi se izbegla neprijatna i opasna "talasanja" na izlazu, uz dobro koordinirano obezbeđenje, neophodno je i malo više strpljenja i finih manira.

No, najvažnije od svega, pokazalo se da u Beogradu i Srbiji, uprkos sistematskom ispiranju mozga "glamuroznim" ružičastim đubretom, i dalje postoji (masovna) rokenrol publika. Čak i da su Gilan i društvo došli samo da bi nas u to uverili, ne bi bilo džabe...

P. D.
Foto: A. Stevanović


vesti po rubrikama

^kultura

15:26h

Deep purple na Sajmu - najmasovniji rok koncert poslednjih godina

15:37h

Nagrade na 40. međunarodnom sajmu knjiga i grafike u Nišu

15:42h

Promocija Velike Feralove pjesmarice Predraga Lucića "Haiku haiku j.... ti maiku"

15:50h

Tarnerova nagrada Grejsonu Periju, keramičaru-travestitu

15:59h

Počinje Peti festival nitratnog filma u Kinoteci

16:06h

Program za decu sa posebnim potrebama u Centru "Sava"

16:13h

Izložba u Legatu "Josip Slavenski"

 


     


FastCounter by LinkExchange