[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 8. 12. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Bez kompromisa oko suspenzije Zimbabvea

"Beli" i "Crni" podeljeni

JOHANESBURG (Tanjug) - Šestočlana Komisija Komonvelta ni posle maratonske sednice u Abudži, glavnom gradu Nigerije, nije uspela da postigne kompromisnu formulu oko suspenzije Zimbabvea iz članstva Britanske zajednice naroda, Komonvelta.

Članice Komisije ostale su oštro podeljene o tome da li treba nastaviti ili ukinuti suspenziju Zimbabvea od marta prošle godine zbog toga što je jedan broj članica Komonvelta smatrao da izbori u toj zemlji na jugu Afrike nisu bili slobodni i demokratski. Australija i Kanada se zalažu za nastavljanje suspenzije, Južna Afrika i Mozambik smatraju da je treba ukinuti dok Jamajka i Indija imaju manje-više neutralan stav.

Uopšte, problem oko suspenzije Zimbabvea doveo je do oštre podeljenosti između "belih " i nekih "crnih" članica Komonvelta, pretežno zimbabveanskih suseda.

U međuvremenu, prema izveštajima iz Hararea, predsednik Zimbabvea Robert Mugabe je na godišnjoj konferenciji vladajuće Afričke nacionalne unije Zimbabvea- Patriotski front (ZANU-PF) optužio Veliku Britaniju i još neke "bele članice" Komonvelta da se, kao u knjizi "Životinjska farma" Džordža Orvela, ponašaju kao "više jednake u odnosu na druge zemlje". Nezvanično ali dosta pouzdano se tvrdi da je 3.000 partijskih delegata ZANU (PF), na konferenciji u Masvingu, praktično već usvojilo rezoluciju o napuštanju Komonvelta.
Samit se završava danas.


vesti po rubrikama

^svet

16:21h

Irački plemenski vođa tvrdi da je Sadam Husein živ i zdrav

16:30h

Palestinske frakcije za uslovni prekid vatre

16:39h

Vojska SAD potvrdila "kolateralnu štetu" Avganistanu

16:47h

Tajvan kupuje oružje od SAD

16:55h

Akcija vlasti Saudijske Arabije

17:04h

Preliminarni rezultati izbora u Rusiji biće poznati popodne

17:16h

Bez kompromisa oko suspenzije Zimbabvea

23:55h

Vodi jedinstvena Rusija

      


FastCounter by LinkExchange