[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 8. 12. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Preliminarni rezultati izbora u Rusiji biće poznati popodne

"Jedina Rusija" favorit

MOSKVA - U Rusiji su juče održani izbori za donji dom ruskog parlamenta, Državnu Dumu, četvrti po redu od raspada bivšeg Sovjetskog Saveza.

Za 450 poslaničkih mesta bore se 23 političke partije, ali se ocenjuje da su pet - šest njih realni kandidati. Apsolutni favorit je vladajuća "Jedina Rusija", za koju se veruje da će obezbediti dve trećine poslanika u parlamentu. Komunistička partija Genadija Zjuganova očekuje oko 20 odsto glasova, a na siguran ulazak u parlament računa i Liberalno-demokratska stranka Vladimira Žirinovskog. Procenjuje se da će Liberalni Savez desnih snaga (SDS) i reformatorska "Jabloko" osvojiti oko pet odsto glasova, a šanse za ulazak u parlament ima i blok socijal-nacionalista "Rodina", koje optužuju da Rusiju "vraća u fašizam".

Putin babica

U Moskvi su rano ujutro glasali ruski predsednik Vladimir Putin sa suprugom Ljudmilom, bivši predsednik Boris Jeljcin, kao i ministar unutrašnjih poslova i lider propredsedničke "Jedine Rusije" Boris Grizlov. Na pitanje novinara zašto su došli tako rano na glasanje, Putin je kazao da je dan važan. Ali Ljudmila Putin je objasnila da se omiljena keruša Vladimira Vladimiroviča (labradorka Koni) u noći između subote i nedelje okotila, pa pošto celu noć nisu spavali jer su je porađali, supružnici Putin su rešili da odmah izađu da glasaju.

Centralna izborna komisija je najavila da će preliminarni rezultati glasanja biti poznati već danas po podne, a da će zvanični rezultati verovatno biti objavljeni tri dana pre roka - odnosno 19. decembra. Polovina poslanika bira se direktno, a polovina po partijskim listama, po proporcionalnom sistemu.

Izbore je nadgledalo oko 1.200 posmatrača iz 48 zemalja, a najviše ih je bilo iz SAD - 134. Od međunarodnih organizacija, najviše posmatrača poslao je OEBS, oko 500. Oko 1.200 novinara pratilo je izbore, sudeći prema podacima Centralne izborne komisije.

Mere bezbednosti pojačane su u mnogim delovima zemlje posle samoubilačkog bombaškog napada u petak na voz kod kavkaske banje Jesentuki, u kome su, život izgubile 42 osobe, dok je povređeno oko 200 ljudi.

Ocenjuje se da je odaziv građana solidan, a da bi izbori uspeli, odziv birača mora biti najmanje 25 odsto od broja građana upisanih u biračke spiskove.


vesti po rubrikama

^svet

16:21h

Irački plemenski vođa tvrdi da je Sadam Husein živ i zdrav

16:30h

Palestinske frakcije za uslovni prekid vatre

16:39h

Vojska SAD potvrdila "kolateralnu štetu" Avganistanu

16:47h

Tajvan kupuje oružje od SAD

16:55h

Akcija vlasti Saudijske Arabije

17:04h

Preliminarni rezultati izbora u Rusiji biće poznati popodne

17:16h

Bez kompromisa oko suspenzije Zimbabvea

23:55h

Vodi jedinstvena Rusija

      


FastCounter by LinkExchange