[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 8. 12. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Senka nad posetom kineskog premijera Americi

Tajvan kupuje oružje od SAD

PEKING (SRNA, Tanjug) - Predsednik Tajvana Čen Šui-bian potvrdio je juče da će 20. marta organizovati referendum na kome će građani glasati da li žele da formalno zatraže od Narodne Republike Kine da ukloni na stotine projektila uperenih prema Tajvanu. Ocenjuje se da je malo verovatno da će Kina prihvatiti taj zahtev.

Osim toga, kineski list na engleskom jeziku Čajna dejli piše da Tajvan namerava da kupi od SAD oružje u vrednosti od oko 16 milijardi dolara i da je Americi to obećao lično Šui-bian. List se poziva na izvore iz Pentagona koji tvrde da je Tajvan zainteresovan da izdvoji za nabavljanje osam američkih podmornica 12 milijardi dolara, kao i da uloži još četiri milijarde dolara za dobijanje dela američkog raketnog odbrambenog štita.

Ove dve vesti objavljene su u trenutku otpočinjanja prve zvanične posete kineskog premijera Ven Đijaboa Americi. Ven će od Vašingtona tražiti da obustavi naoružanje Tajvana, da izričito kaže ne samo da je za politiku postojanja jedne Kine, sa Tajvanom kao sastavnim delom, već i da ozbiljno upozori tajvanske zvaničnike da SAD neće podržati nikakvu nezavisnost Tajvana.

Đijabo će sa američkim zvaničnicima takođe razgovarati i o nuklearnom programu Severne Koreje i trgovinskog rata između Pekinga i Vašingtona. SAD će biti prva stanica turneje tokom koje će kineski premijer posetiti i Kanadu, Meksiko i Etiopiju.


vesti po rubrikama

^svet

16:21h

Irački plemenski vođa tvrdi da je Sadam Husein živ i zdrav

16:30h

Palestinske frakcije za uslovni prekid vatre

16:39h

Vojska SAD potvrdila "kolateralnu štetu" Avganistanu

16:47h

Tajvan kupuje oružje od SAD

16:55h

Akcija vlasti Saudijske Arabije

17:04h

Preliminarni rezultati izbora u Rusiji biće poznati popodne

17:16h

Bez kompromisa oko suspenzije Zimbabvea

23:55h

Vodi jedinstvena Rusija

      


FastCounter by LinkExchange