[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 8. 12. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Irački plemenski vođa tvrdi da je Sadam Husein živ i zdrav

Krije se na zapadu

MOSUL, BAGDAD, LONDON (Beta-Rojters, Tanjug) - Svrgnuti irački predsednik Sadam Husein živ je i zdrav, i krije se zapadno od Bagdada, odakle rukovodi antiameričkim napadima, izjavio je za Frans pres Abu Muhamed, vođa plemena koje podržava Sadama i koje je umešano u gerilske akcije.

Muhamed je rekao da se sastao sa Sadamom i da bivši predsednik nenajavljen obilazi građane. "On ništa ne rizikuje na zapadu zemlje jer ga stanovništvo štiti i nikada ga neće izdati", dodao je Muhamed. Novinar FP-a upoznao je Abua Muhameda preko jednog člana bivše vladajuće partije Baas, koji radi na formiranju političkog fronta za podršku antiameričkom otporu. Prema toj osobi, Sadam Husein je za vreme muslimanskog praznika Ramazana predsedavao sastankom na kome je učestvovalo "desetak kadrova partije Baas" u Ramadiju, 100 kilometara zapadno od Bagdada.

Drugi izvor, takođe član Baas partije, precizirao je da je taj sastanak održan 8. novembra, istog dana kada je šef američke Centralne komande general Džon Ebizejd razgovarao u Ramadiju s plemenskim liderima o načinima za zaustavljanje napada na koaliciju.

Jedan američki vojnik juče je ubijen, a dvojica su ranjeni u bombaškom napadu na konvoj u severnom iračkom gradu Mosulu, saopštila je američka vojska. Pripadnici iračke policije, koji su otišli na mesto incidenta, rekli su da je jedan američki hamvi uništen u eksploziji. U napadima gerilaca na pripadnike snaga SAD u Iraku poginuo je 191 američki vojnik od zvaničnog završetka rata u toj zemlji 1. maja.

Opasno naoružanje

Jedan irački oficir predstavio se kao izvor za tvrdnju britanske obaveštajne službe MI-6 da je Sadam Husein mogao da upotrebi oružje za masovno uništavanje u roku od 45 minuta, piše Sandej telegraf. Al Dabah (40) koji je bio na čelu jedinice protivvazdušne odbrane u pustinji na zapadu Iraka tvrdi da su krajem prošle godine kontejneri, u kojima su se nalazile bojeve glave sa oružjem za masovno uništavanje, bili dopremljeni svim jedinicama na prvoj liniji fronta uz naređenje da ih upotrebe u trenutku kada rat protiv snaga koalcije uđe u kritičnu fazu. Zapad treba da zahvali Bogu što je iračka armija odlučila da se ne bori, izjavio je Dabah Sandej telegrafu.


vesti po rubrikama

^svet

16:21h

Irački plemenski vođa tvrdi da je Sadam Husein živ i zdrav

16:30h

Palestinske frakcije za uslovni prekid vatre

16:39h

Vojska SAD potvrdila "kolateralnu štetu" Avganistanu

16:47h

Tajvan kupuje oružje od SAD

16:55h

Akcija vlasti Saudijske Arabije

17:04h

Preliminarni rezultati izbora u Rusiji biće poznati popodne

17:16h

Bez kompromisa oko suspenzije Zimbabvea

23:55h

Vodi jedinstvena Rusija

      


FastCounter by LinkExchange