[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 8. 12. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


U Kosovskoj Mitrovici juče bilo mirno

Incident u funkciji
satanizacije Srba

Obezbeđenje Bajrama Redžepija provociralo Srbe, koji tvrde da incident nema veze sa predstavnicima Svetske banke. Redžepi optužio čuvare mosta

BEOGRAD - Situacija u severnom delu Kosovske Mitrovice posle prekjučerašnjeg incidenta koje je, prema tvrdnjama očevidaca, izazvalo obezbeđenje premijera Kosova Bajrama Redžepija, juče je bila mirna, mada se događaj koji je uznemirio Srbe i dalje prepričava. Juče ujutru su iz bolničkog kruga odvučena spaljena vozila, a štampa na albanskom jeziku ovom događaju pridaje veliki značaj i za incident optužuje Srbe.

Kosovski premijer Bajram Redžepi, koji je živeo i radio u Mitrovici, za in ident je optužio čuvare mosta. Kabinet predsednika kosovske vlade saopštio je da su se premijer Bajram Redžepi i zvaničnici Svetske banke u severnom delu Kosovske Mitrovice tokom jučerašnjeg incidenta "na licu mesta suočili sa ekstremizmom i vandalizmom 'čuvara mosta'". Unmik policija saopštila je da je premijer Redžepi prekjuče "nenajavljeno" otišao u restoran u severnom delu Kosovske Mitrovice u isto vreme kada se tamo nalazila i Svetske banke.

Podsećamo da se po prekjučerašnjem dolasku Redžepija u severnu Kosovsku Mitrovicu, ispred picerije "Broj tri", gde se nalazio na ručku sa predstavnicima Unmika i Svetske banke, okupilo oko 150 Srba. Redžepi je, da bi izbegao susret s narodom, sa svojom pratnjom izašao na sporedni izlaz i krenuo prema Bolnici. Sagovornici "Glasa" iz Kosovske Mitrovice tvrde da je vozilo marke "tojota", obeleženo oznakama UN, u kome su se nalazili novinari medija na albanskom jeziku, u punom naletu probilo ulaznu kapiju bolnice. Ubrzo su za njima ušli Redžepi i njegovo do zuba naoružano obezbeđenje, koje je pri izlasku iz automobila, sa oružjem na gotovs, Srbima i osoblju Bolnice, koji su se tu zatekli, uz psovke govorilo "Srbi nećete još dugo ovde".

Skretanje pažnje

Član predsedništva Skupštine Kosova Oliver Ivanović u izjavi za "Glas" kaže da Redžepi nije bio pozvan na ručak, a došao je s namerom da izazivanjem incidenta skrene pažnju sa suspenzije 12 pripadnika KZK i uoči samita u Briselu satanizuje Srbe. Ivanović, inače, nije prisustvovao ručku, iako je bio pozvan.

Očevici tvrde da su Redžepi i njegovi pratioci sa dvoja vozila zatim krenuli ka zoni poverenja i tri solitera, odakle su otišli u južni deo grada. Međutim, jedan džip su ostavili ispred zgrade bolničke uprave, a jedan od članova obezbeđenja ga je zapalio. Pošto se u vozilu nalazila izvesna količina municije, u nekoliko narednih minuta odjeknulo je više eksplozija.

Unmik je povodom ovog incidenta izdao saopštenje u kome se, između ostalog, navodi da su uništena dva automobila.
Predsednik SNV severnog Kosova Mialan Ivanović je u izjavi za "Glas" odbacio svaku pozvezanost incidenta sa boravkom zvaničnika Svetske banke u tom delu grada.

Incident je izazvalo obezbeđenje kosovskog premijera Bajrama Redžepija, s očiglednom namerom da isprovocira Srbe pred samit u Briselu na kome će biti reči o Kosovu- smatra Milan Ivanović.Zvaničnik SNV Momir Kasalović rekao je na jučerašoj konferenciji za novinare da je cuilj Redžepijeve posete bio da prikaže Srbe kao faktor remećenja, da ih okrivi za nesaradnju sa međunarodnom zajednicom, a da pri tom amnestira Albance od svih zločina koje su počinili nad Srbima".

Incident je osudilo i srpski ministar u Vladi Kosova i Metohije Goran Bogdanović, koji je mišljenja da je Redžepijev boravak u severnoj Mitrovici bio u u funkciji destabilizacije stanja u ovom delu grada.

Mišljenje Albanaca je drugačije, a pomoćnik premijera Ilir Dugoli smatra da ovaj događaj ukazuje na to da Unmik ništa ne čini na ukidanju paralelnih struktura vlasti u severnoj Mitrovici.

Milan Ivanović, međutim, kaže da je dolaskom u severni deo podeljenog grada, u pratnji velikog broja pripadnika KPS, Redžepi prekršio sporazum Čović-Štajner po kojem se za bezbednost u severnoj Mitrovici mogu starati policija Unmika i Srbi u sastavu KPS-a.

Član opštinskog Savetodavnog tela u severnoj Mitrovici Vladimir Rakić zamera Redžepiju što pred dolazak u severni deo Mitrovice, naseljen većinom Srbima, nije razgovarao ni sa jednim legitimnim predstavnikom Srba sa Kosova. Redžepi nije razgovarao ni sa članovima multinacionalnog Savetodavnog tela.

Lj.Staletović


vesti po rubrikama

^politika

17:10h

U Kosovskoj Mitrovici juče bilo mirno

17:20h

Brisel je u utorak domaćin Balkanskog foruma

17:25h

Predstavnici stranaka nastavljaju predizbornu kampanju

17:30h

Konferencija o regionalnoj saradnji u borbi protiv kriminala

17:45h

DSS i G17 plus za zakone i institucije

17:55h

U Beogradu održana Konvencija "Otpora"

23:40h

Nastavlja se predizborna trka: Pljušte obećanja

23:50h

Britanski novinari u "Kupovini oružja" na Kosovu

 


     


FastCounter by LinkExchange