[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 8. 12. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Stanovnici Velikog Mokrog Luga protiv izgradnje novog naselja

Rizičan teren za nove kuće

Ako im se ne ispune zahtevi, blokiraće stari smederevski put i put prema Nišu

Građani Velikog Mokrog Luga već nekoliko dana protestuju zbog najave izgradnje novog naselja na njihovom zemljištu, koje im je oduzeto još 1964. Po zakonu iz 1995. godine, ovo zemljište trebalo je da se vrati žiteljima ovog prigradskog naselja, ali s obzirom da se to nije dogodilo, 16. juna počeo je sa radom Odbor za odbranu naselja. Građani su se obratili gradskim vlastima tražeći da takozvane "smeštajne jedinice" ne grade na ovom mestu.

- Veliki Mokri Lug leti ima problema sa snabdevanjem vodom, a zimi sa nestašicom struje. Od 6. 000 stanovnika, koliko ih ima u naselju, veliki je broj socijalno ugroženih, a pojedini delovi Velikog Mokrog Luga nemaju ni kanalizaciju. Dodatno naseljavanje može samo da pogorša već loše stanje, a u najgorem slučaju može doći do epidemija - kaže Lidija Kotur, član Odbora mesne zajednice Velikog Mokrog Luga.

Prema njenim rečima, Centar za prava manjina prikazuje stanovnike Velikog Mokrog Luga kao rasiste, ali oni nemaju ništa protiv Roma, niti bilo kojih drugih stanovnika.

Nadležni ćute

Ljubomira Anđelkovića, potpredsednika IO, već sedam dana bezuspešno pokušavamo da dobijemo, iako je Nenad Bogdanović, gradski premijer obećao javnosti da svi gradski funkcioneri moraju da odgovore na sva pitanja zainteresovanih građana.

Novo naselje, trebalo bi da ima 146 stanova od po 35 kvadratnih metara, u kojima bi živelo od 735 do 775 socijalno ugroženih ljudi. U jednoj "smeštajnoj jedinici" bi, po planu nadležnih, trebalo da živi porodica od pet do šest članova. Za sporno naselje nije planirana izgradnja podruma zato što se nalazi na kliznom zemljištu.

Ljubomir Anđelković, potpredsednik Izvršnog odbora Skupštine grada zadužen za urbanizam, najavio je svoj dolazak u Veliki Mokri Lug tokom sledeće nedelje. Za tu priliku građani su napravili prototip jedne "smeštajne jedinice" od stiropora sa nameštajem, ali bez čučavaca, koji su inače planirani umesto toaleta.

U ovoj mesnoj zajednici ima četiri udruženja Roma, koji se nisu oglasili povodom gradnje, ali ne smatraju svoje sugrađane za rasiste, već za realiste.

S. Nedić


vesti po rubrikama

^Beograd

21:10h

Koliko ih je i u kakvom su stanju sportsko-rekreativni centri u prestonici

21:18h

Obnovljen vozni parka JKP "Gradska čistoća"

21:25h

Dobrotvorni Božićni bazar održan juče u Hajatu

21:35h

Stanovnici Velikog Mokrog Luga protiv izgradnje novog naselja

21:43h

Uhapšeni zbog mita

21:55h

Zašto tako, naopako? Daj čoveku vlast, pa da vidiš…

22:05h

Predstavljanje prostornog plana grada

 


     


FastCounter by LinkExchange