[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 6. 12. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Šta je istina u vezi sa hapšenjem (stavljanjem pod nadzor) Branislava Uskokovića, bivšeg direktora Elektrodistribucije Beograd

Da li je Uskoković moćniji
od države i Zakona

Kako se bivši direktor Elektrodistribucije našao izvan domašaja pravde. Od kojih para je pomenuti gospodin kupio 30 kuća, stanova i poslovnih objekata u Beogradu

Pre skoro dve godine, 31. januara 2002, javnost je obaveštena da je, po nalogu Okružnog javnog tužilaštva, pritvoreno sedam osoba: tri iz EPS-a i četiri iz drugih preduzeća, zbog osnovane sumnje da su izvršili razna krivična dela u vezi sa EPS-om. Reč je o Branislavu Uskokoviću, direktoru JP Elektrodistribucije Beograd, i još šest lica. Naslov u "Glasu javnosti" bio je "Građani ojađeni, direktori u pritvoru".

I ako je tada neko od naivnih čitalaca pomislio da je ruka pravde konačno stigla i u tu kuću gde su otkrivene i u Tužilaštvu dokazane malverzacije milionskih vrednosti - danas možemo da kažemo grdno se prevario. O čemu je reč?

Sve što je tada bilo objavljeno u novinama zasnovano je na dokumentaciji. Dokazni materijal, izjave svedoka, finansijska ekspertiza i sve što, naravno, istražne radnje obuhvataju. Takođe je bilo tačno da je Branislav Uskoković uhapšen i da mu je određen pritvor od 30 dana. Ali, posle pritvora od 30 dana Branislav Uskoković našao se na slobodi do početka sudskog procesa sa ograničenim pravom kretanja. Tako je bar trebalo da bude. Ali, još jednom. Branislav Uskoković našao se daleko od domašaja ruke pravde i daleko od pravosudno-policijskih organa. Šta je njima preostalo da učine - osim da raspišu poternicu. Tako je i bilo. Poternica je raspisana, domaća, međunarodna… ali od Branislava Uskokovića nije više bilo ni traga ni glasa.

U međuvremenu, novinar "Glasa" koji je pisao o svim tim događajima dobio je poziv da se javi istražnom sudiji zbog - privatne krivične tužbe za klevetu Branislava Uskokovića. Istražni sudija je uredno slao pozive, a novinar se uredno odazivao i više puta odlazio u Palatu pravde da dokazuje da on nije ništa izmislio, da je reč o apsolutno verodostojnoj dokumentaciji, da nije imao nameru da okleveta bilo koga...

Oslobađanje imovine

Nedavno je nadležni sudski organ doneo odluku da se do pravosnažnosti presude oslobodi imovina Branislava Uskokovića s kojom bi on, naravno, mogao da radi šta hoće. Prevedeno na srpski jezik: da je - otuđi, odnosno unovči. Intervenisao je viši nadležni organ i stavio van snage tu odluku. Usledila je žalba, a šta će na kraju biti tek ćemo videti.

Posle gotovo dve godine, opet je u novinama osvanuo naslov: "Branislav Uskoković gradi apartmane u Budvi". I, odmah posle toga, kratka vest da je dotični direktor uhapšen u svom stanu u Parizu. Već sutradan advokati gospodina Uskokovića objašnjavaju široj javnosti: Nema stan u Parizu (Ružić) i ima stan u Parizu ali nije uhapšen u stanu (Pavlović) već da se nalazi u Crnoj Gori!

Logično je da običan čovek u toj gomili informacija uopšte nije kadar da razluči šta se, u stvari, događa u celoj priči.
Prvo pitanje je ko je, kada, kako i zašto pustio Uskokovića iz pritvora da, bez obzira na zaprećenu kaznu za pretpostavljena krivična dela od 10 godina, može da radi šta hoće? Da li je, što bi rekli pravnici, sve to učinjeno po zakonu, ili je tu bilo nekih zakulisnih radnji?

Drugo pitanje je ako je po zakonu i pušten iz pritvora, ko je trebalo u policiji da brine o njegovom kretanju, po sopstvenoj državi i inostranstvu. Ili je i tu bilo namigivanja pa šta bude i kako bude?

Treće pitanje je - ako je Uskoković i ogrešio dušu o zakon, a znalo se gde se nalazi, da li su vlasti u Crnoj Gori bile obavezne da postupe po domaćoj ili međunarodnoj poternici Interpola. Zašto nisu to učinile, samo bog sveti zna, ili je i tu bilo žmurke na oba oka?

Stanovi u svim krajevima grada

Kako je "Glas javnosti" 31. januara 2002. saznao u Elektrodistribuciji Beograd, po strujomerima ime Branislava Uskokovića vezuje se za sledeće adrese u gradu: Molerova 5, Hadži Đerina 1 i Božidara Adžije 13. Ime supruge Vere po strujomeru vezano je za adresu Dimitrija Marinkovića br. 30 a. Ime ćerke Jelene Uskoković-Mitrović pojavljuje se na adresama: Molerova 45, Novopazarska 41 i Petrogradska 3. Ime druge ćerke Snežane Uskoković-Nikolić vezuje se po strujomerima za adrese: u Baba Višnjinoj 46, Darvinovoj 20 i Kičevskoj 19. Treća ćerka Lidija Uskoković-Bukvić vezuje se po strujomerima za adrese: Bulevar kralja Aleksandra 278, Topolska 4, Mite Rakića 36 i Baje Sekulića 31...

Četvrto pitanje - da li je ikome u ovoj državi i društvu, uopšte, stalo da se utvrdi vinost ili nevinost Uskokovića? Po onome kako reaguju nadležni, ali i vodeće stranke u državi, izgleda da nije. Niko se ne oglašava da pita otvoreno - aman ljudi šta je ovde po sredi.

A šta je sve stavljeno na teret Branislavu Uskokoviću? Kako su sredstva informisanja objavila 1. februara 2002. godine, reč je o sledećem:
1. Da li je neko nekada čuo da jedna firma prodaje drugoj stubove po niskim cenama, a zatim ona koja ih je kupila prefarba te iste stubove i proda prvoj po mnogo većim cenama?

2. Da li je moguće da u jednom danu dve firme potpišu ugovore o poslu i da, istog dana, jedna od firmi obavesti drugu, u pisanoj formi, da ne može da obavi taj posao, što ne sprečava prvu firmu da joj uredno uplaćuje novac za navodni posao?

3. Da li je moguće da neko nekome plati avans u milionskim iznosima (naravno u tadašnjim markama), a da za uzvrat ne dobije ništa i da, posle dve godine, traži svoje pare nazad, ali naravno umanjene bar za četvrtinu...

Ovakvih i sličnih poslovnih akrobacija vezanih za EDB bilo je u proteklih deset godina ko zna koliko. Zbog toga je i ovih dana MUP Srbije objavio saopštenje u kojem obaveštava javnost da je Branislav Uskoković (65), bivši direktor JP EDB, uhapšen i priveden istražnom sudiji zbog osnovane sumnje da je...

Takođe su tada novine objavile da je kriminalistička policija utvrdila da je Branislav Uskoković raznim mahinacijama kupio 30 kuća, stanova i poslovnih objekata u Beogradu. O svemu tome članovi komisije Elektrodistribucije obavestili su predsednika SRJ, predsednika Vlade Srbije, ministra pravde, ministra unutrašnjih poslova, Antikorupcijski savez Vlade Srbije, SUP Beograda, direkciju RU JP, Okružno javno tužilaštvo, predsednika upravnog odbora JP EDB-a, nevladine organizacije, Otpor i G17 plus. Znači svi su nadležni u ovoj državi znali od početka o čemu je reč.

DRAGAN VLAHOVIĆ


vesti po rubrikama

^tema

17:20h

Šta je istina u vezi sa hapšenjem Branislava Uskokovića, bivšeg direktora EDB-a

17:35h

Kakva je uloga manjina i etničkih grupa na našaj političkoj sceni pred parlamentarne izbore?

   


     


FastCounter by LinkExchange