[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 6. 12. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Teroristički napad na voz pun putnika u južnoj Rusiji

Najmanje 37 mrtvih

Napad su izvele tri žene i muškarac-samoubica čije je telo pronađeno

MOSKVA- Najmanje 37 osoba je poginulo a 123 su povređene juče ujutro u napadu na voz pun putnika koji je saobraćao na liniji Kislovodsk-Mineralnije Vodi u Stavropoljskoj pokrajini u južnoj Rusiji, u blizini granice sa Čečenijom.

Eksplozija se dogodila u 7 časova i 42 minuta po moskovskom vremenu u drugom vagonu, dok je voz prilazio gradu Esentuki. Zamenik državnog tužioca Rusije Sergej Fridrinski rekao je da je do eksplozije došlo unutar vagona, a da je snaga eksplozivne naprave bila ekvivalentna 10 kilograma trotila.

Crne udovice

Ruski mediji su nedavno preneli da je prema operativnim podacima kojima raspolažu specijalne službe Čečenske Republike, vođa čečenskih separatista Šamilj Basajev uputio ovih dana u gradove Rusije nekoliko pripremljenih grupa terorista, žena-kamikaza iz njemu lično odgovornog odreda "Rijaadus - salihijn" (crne udovice), čiji je zadatak da izvedu terorističke akcije uoči izbora, kao i pred novogodišnje praznike.

Pripadnici ruske službe bezbednosti (FSB) pronašli su telo za koje se veruje da pripada bombašu-samoubici, javio je Itar-tas dodajući da su bombe bile pričvršćene za njegove noge. RIA Novosti navodi, pozivajući se na izvore bliske istrazi da je napadač pokušao da napusti vagon pre eksplozije, ostavivši torbu sa eksplozivom ispod sedišta. Pored njegovog tela pronađeno je više granata koje nisu eksplodirale i torba u kojoj se verovatno nalazila bomba.

Šef FSB Nikolaj Patručev je rekao da su u napadu učestvovale i tri žene. Dve su bile u vagonu iz kojeg su iskočile nekoliko trenutaka pre eksplozije. Treća žena koja je koordinirala napad je teško povređena i verovatno neće preživeti.

Predsednik Rusije Vladimir Putin, koji je odmah obavešten o ovom terorističkom napadu, izjavio je da je namera terorista bila da destabilizuju zemlju uoči parlamentarnih izbora u Rusiji zakazanih za nedelju.


vesti po rubrikama

^svet

17:05h

Teroristički napad na voz pun putnika u južnoj Rusiji

17:13h

Novi napadi u Iraku

17:25h

Nove pretnje Al Kaide

17:33h

Počeo samit Komonvelta bez Zimbabvea

17:41h

Zapeli pregovori palestinskih frakcija o prekidu vatre

      


FastCounter by LinkExchange