[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 6. 12. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Nebojša Čović nosilac liste "Demokratska alternativa - Nebojša Čović"

DA ulazi u parlament

Šta prvo treba da uradi nova Vlada?
- Gde god se okrenete po Srbiji vidite da nas očekuje mnogo posla. Ne očekujte od mene da licitiram sa prioritetima. Nijedan potez koji će biti usmeren na rešavanje nekog od gorućih pitanja, neće biti pogrešan.

Koje je vaše glavno obećanje?
- Znamo da u Srbiji ima mnogo problema, ali znamo i da za svaki problem postoji i rešenje, koje je prihvatljivo i u interesu svih naših građana. Evo, tim stručnjaka je spreman da radi kako bi rešili te probleme i to je naše glavno obećanje.

Biografija

Nebojša Čović rođen je 2.7.1958. u Beogradu. Završio je Mašinski fakultet, gde je i doktorirao 2000. Radio je u fabrici "Ivo Lola Ribar", Beograd i REIK "Kolubara", generalni direktor DP "Proleter" i predsednik UO MDD "FMP" Beograd. Izabran za potpredsednika IO Skupštine Beograda za privredu i finansije 1992. Predsednik Gradske vlade postaje 1993, da bi godinu dana kasnije bio izabran za gradonačelnika Beograda i na toj funkciji ostaje do 1997. U tom periodu bio je republički poslanik u dva saziva, a od 2000. godine je poslanik u saveznoj Skupštini. Bio je kopredsednik u prelaznoj republičkoj Vladi i prvi je predsednik DA od 1997. Predsednik je Koordinacionog tela za jug Srbije, kao i Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju. Nosilac je ordena Svetog Save I reda, najvišeg ordena kojeg dodeljuje SPC. Oženjen je Vesnom. Ima kćerku Tijanu i sina Filipa. Slavi svetog Vasilija.

Koliko ćete dobiti mandata?
- DA će ući u parlament. Ne želim da licitiram brojem mandata, ali duboko sam uveren da su građani Srbije u našim kandidatima prepoznali snagu koja zna da se suoči sa problemima i da ih uspešno reši.

Ako učestvujete u vlasti, da li ćete izručiti četiri generala Haškom tribunalu?
- Postoje stvari oko kojih nema cenkanja. Saradnja sa Tribunalom ne može biti jednosmerna. Dakle, koliko god mi imali određenih obaveza prema međunarodnoj zajednici, toliko svima mora da bude jasno da i ona treba da ima određenih obaveza prema nama. To podrazumeva partnerski odnos. Svi moraju da shvate da nismo mi na jednoj strani, a međunarodna zajednica na drugoj, nego smo mi deo te iste zajednice sa kojom gradimo odnose međusobnog poverenja.

Da li ćete dijaspori dati pravo glasa?
- Srbima u dijaspori mora se omogućiti da slobodno izraze svoju političku volju. Srbi van Srbije su deo neodvojivog nacionalnog korpusa i matična država se mora izboriti da im bude priznato dvojno državljanstvo, a samim tim da pod jednakim uslovima učestvuju u političkom i javnom životu matične države ili zemlje u kojoj žive. Pored toga, DA se zalaže i za formiranje Ministarstva za dijasporu. Takođe, smatramo da bi po izbornom zakonu koji će usvojiti nova skupština Srbije dijaspori morao da pripadne određeni broj poslanika.

D. Gavrilović


vesti po rubrikama

^politika

17:10h

Na izbornim listama ukupno će se pojaviti nekoliko desetina partija

17:15h

Dinkić: O koalicijama nakon izbora

17:20h

Jokić pušten iz pritvora do izricanja kazne u Hagu

17:25h

RIK traži istragu povodom incidenta ispred Skupštine

17:30h

Tomislav Nikolić poručio u Zaječaru: Zabranili mi posetu Šešelju

17:35h

Svilanović s Pauelom o Partnerstvu

17:40h

Šta se sve narodu obećava u predizbornoj kampanji

17:45h

Živković: Zapad kriv zbog popularnosti ekstremista

17:55h

Nebojša Čović nosilac liste "Demokratska alternativa - Nebojša Čović"

23:45h

Rasprava o Strugaru u utorak

23:50h

Ukinuta presuda majoru Šišiću

 


     


FastCounter by LinkExchange