[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 6. 12. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Šta se sve narodu obećava u predizbornoj kampanji

Stanovi, plate, kule i gradovi

Srbiju posle 28. decembra "očekuje" na stotine hiljada novih radnih mesta, veće plate, povoljni krediti za stanove na 20-30 godina…

BEOGRAD - Predizborna kampanja pred predstojeće decembarske izbore, sada je već sasvim sigurno, ni po čemu se ne razlikuje od prethodnih. Obećanja pljušte na sve strane, svima su puna usta interesa građana Srbije i svi imaju ključno rešenje za spas države i naroda.

Najzad su i "oni gore" postali svesni šta obične smrtnike najviše boli - niske plate, nezaposlenost… Narod, zadovoljan što je konačno shvaćen, sluša ali ne veruje. A, i kako bi, posle na desetine hiljada otpuštenih radnika, obećava se otvaranje na stotine hiljada novih radnih mesta, nakon nemaštine, govori se da će, konačno, oni koji su dosad preživeli, moći da žive od svoje plate i penzije. Imaće narod kule i gradove, jer će Srbija posle 28. decembra, prema izjavama partijskih vođa, biti zemlja blagostanja.

Iako se govorilo da će ova kampanja biti nešto drugačija jer je narodu preko glave praznih obećanja, ipak se pristupilo staroj ustaljenoj metodi. Možda ovde ipak i nije reč o nemogućem, možda su ovdašnji političari čudotvorci.

Prva sa konkretnim obećanjem istupila je stranka Miroljuba Labusa. Potpredsednik G 17 plus Mlađan Dinkić obećao je smanjenje poreza na plate sa 77 na ispod 50 odsto. Prema njegovim rečima, to bi značilo povećanje plata za oko 28 odsto. Naravno, kako je objasnio, sve zavisi od poslodavca odnosno firme, da li će ostatak od poreza iskoristiti da zaposlenima odmah poveća platu, ili će da zaposli još radnika, ili će ta sredstva uložiti za osvajanje što bolje pozicije na tržištu, što će naravno opet rezultirati povećanjem zarada. " U svakom slučaju, povećanje plata je neminovno", tvrdi Dinkić i naglašava da su oni sposobni i da obezbede 60 hiljada povoljnih stambenih kredita, 150.000 novih radnih mesta…

Milion mesta

Generalni sekretar SPS Zoran Anđelković kaže da ova stranka izlazi sa precizno orijentisanim ekonomskim programom.
- Otvaranje novih radnih mesta za više od milion nezaposlenih, kroz obezbeđivanje novih investicionih poslova, bitni su ciljevi socijalista", rekao je Anđelković. Generalni sekretar SPS je, takođe, naveo da se zalažu za decentralizaciju i novi zakon o privatizaciji.

- Imamo spreman zakon o nacionalnoj korporaciji za osiguranje stambenih kredita koja bi od banaka preuzela 85 odsto rizika naplate kredita, čime bi se omogućilo građanima da kupuju stanove na kredit od 20-30 godina. Godišnja kamata bila bi ispod devet odsto - kaže Dinkić i dodaje da je prema istraživanjima tržišta u Srbiji trenutno oko 50.000 domaćinstava sposobno da takve kredite otplaćuje. Prema njihovim proračunima, onima koji iznajmljuju stan rata za kredit bila bi niža nego što plaćaju stanodavcima.

Za razliku od "ekspertske" stranke, iz DS obećavaju, iako su najavili da to neće činiti, da će ako oni dođu na vlast zaposliti oko pola miliona građana. Tu je i opremanje bolnica, škola, izgradnja 50.000 stanova i infrastrukture, kao i povećanje kupovne moći stanovništva za 50 odsto.

U prioritete te stranke, kako je izjavio Boris Tadić, nosilac liste, uvršteno je i beskompromisno suzbijanje korupcije i kriminala, uređena i bezbedna država. Kandidat za poslanika na listi DS Božidar Đelić rekao je da su ekonomski prioriteti te stranke, sem 500.000 novih radnih mesta, privlačenje pet milijardi evra investicija i poboljšanje kupovne moći građana Srbije. I lideri SPO i NS, Vuk Drašković i Velimir Ilić, istakli su da je i za njih ekonomija na prvom mestu, da će zahtevati poništavanje "kriminalnih rasprodaja preduzeća i nacionalnih dobara u Srbiji" i donošenje novog zakona o privatizaciji. Velimir Ilić je istakao da su SPO i NS za određenu vrstu ekonomskog nacionalizma, radi zaštite domaćih

proizvođača, a pre svega u poljoprivredi. Reformisti Vojvodine, takođe su najavili da će se zalagati za oživljavanje privrede, kako bi svi mogli da žive od svoje plate i penzije, nova radna mesta umesto otkaza… Srđan Milivojević, član IO Otpora garantuje da će ta stranka doneti 30 sistemskih zakona koji će izgraditi razorene institucije sistema, zakone pred kojima će svi građani biti jednaki , preuzeti odgovornost za namirenje pravde kroz zakonsku regulativu.

- Stvorićemo pogodan program za razvoj privrede i poljoprivrede u kome će ljudi od svog rada i plate moći da obezbede pristojan 'ivot - navodi Milivojević. On još dodaje da "će doneti zakone koji će onemogućiti svakog pojedinca koji učestvuje u političkom 'ivotu da ga vlast promeni, odnosno da ga ograniči u samovolji, samoljublju, gramzivosti, pohlepi, slavoljublju…". Posebnu pažnju posvetiće smanjenju administracije i troškova reprezentacije.

R. Nikolić - D. Gavrilović


vesti po rubrikama

^politika

17:10h

Na izbornim listama ukupno će se pojaviti nekoliko desetina partija

17:15h

Dinkić: O koalicijama nakon izbora

17:20h

Jokić pušten iz pritvora do izricanja kazne u Hagu

17:25h

RIK traži istragu povodom incidenta ispred Skupštine

17:30h

Tomislav Nikolić poručio u Zaječaru: Zabranili mi posetu Šešelju

17:35h

Svilanović s Pauelom o Partnerstvu

17:40h

Šta se sve narodu obećava u predizbornoj kampanji

17:45h

Živković: Zapad kriv zbog popularnosti ekstremista

17:55h

Nebojša Čović nosilac liste "Demokratska alternativa - Nebojša Čović"

23:45h

Rasprava o Strugaru u utorak

23:50h

Ukinuta presuda majoru Šišiću

 


     


FastCounter by LinkExchange