[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 6. 12. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Na izbornim listama ukupno će se pojaviti nekoliko desetina partija

Za neke će glasati
samo uža familija

BEOGRAD - Socijaldemokratska partija zelenih, Demokratski pokret Rumuna Srbije, Ujedinjena seljačka stranka, samo su neke sa poduže liste partija koje će imati svoje kandidate na vanrednim parlamentarnim izborima. Naravno, nijedna od ovih malih stranaka neće izaći na izbore sama, već na listi neke od većih partija. Pojedine partije, koje su zlonamerni do juče nazivali "kombi-strankama", kao da su rešile da dokažu da i od njih ima manjih, pa su pod okrilje svoje izborne liste primile kandidate za koje će verovatno glasati samo članovi njihove uže familije.

Do sada je Republička izborna komisija dobila 11 izbornih lista, a na njima će se naći predstavnici nekoliko desetina stranaka, udruženja, pokreta ili foruma.

I veliki imaju "priveske"

Čak i u velikim strankama smatraju da će osvojiti više mesta u parlamentu ako na izborne liste stave predstavnike manjih partija. Na spisku Demokratske stranke Srbije nalaze se kandidati Narodne demokratske stranke, Moje Vojvodine i SDS-a za Srbiju. Demokrate su se opredelile za izbornu saradnju sa Građanskim savezom Srbije, Demokratskim centrom i SPOT-om. Na njihovoj listi su i predstavnici Liste za Sandžak i SDA, ali je nosilac liste, Boris Tadić, demantovao da DS ima sporazum sa ovim strankama.

Po brojnosti političkih organizacija koje okupljaju, prednjače liste "Za narodno jedinstvo" i "Zajedno za toleranciju". Borislav Pelević, predsednik Stranke srpskog jedinstva, i Marjan Rističević, čelnik Narodne seljačke stranke, 28. decembra nastupiće sa Narodnom strankom, Našim domom - Srbija, Srpskom strankom, Udruženjem "Kućni prag", Srpskom narodnom obnovom, Radikalnom strankom Srbije, Narodnom radikalnom strankom Srbije, Seljačkom strankom, Ujedinjenom seljačkom strankom i Radničkim pokretom. Uz LSV Nenada Čanka, SDP Rasima Ljajića i SVM Jožefa Kase, "šlepaju" se, između ostalih, Demokratski savez Bugara, Demokratska stranka Roma, Liga za Šumadiju, Demohrišćanski evropski pokret, Građanski pokret vojvođanskih Mađara, Partija Roma Srbije, Romska kongresna partija…

Pored Socijaldemokratije i NS "Pravda", na listi "Odbrana i pravda" nalaze se još i Stranka radnika i penzionera i Socijaldemokratska partija zelenih. Reformisti Vojvodine "pojačani" su Jugoslovenskom demokratskom strankom, Srpskim kulturnim pokretom, Banatskim forumom, Demokratskom strankom vojvođanskih Mađara. Demohrišćanska stranka Srbije, Demokratska stranka "Otadžbina", Demokratski pokret Rumuna Srbije, Seljačka stranka i Stranka Pravda okupili su se oko ideje samostalne Srbije.

J. Mitić


vesti po rubrikama

^politika

17:10h

Na izbornim listama ukupno će se pojaviti nekoliko desetina partija

17:15h

Dinkić: O koalicijama nakon izbora

17:20h

Jokić pušten iz pritvora do izricanja kazne u Hagu

17:25h

RIK traži istragu povodom incidenta ispred Skupštine

17:30h

Tomislav Nikolić poručio u Zaječaru: Zabranili mi posetu Šešelju

17:35h

Svilanović s Pauelom o Partnerstvu

17:40h

Šta se sve narodu obećava u predizbornoj kampanji

17:45h

Živković: Zapad kriv zbog popularnosti ekstremista

17:55h

Nebojša Čović nosilac liste "Demokratska alternativa - Nebojša Čović"

23:45h

Rasprava o Strugaru u utorak

23:50h

Ukinuta presuda majoru Šišiću

 


     


FastCounter by LinkExchange