[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 6. 12. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Danas se dodeljuju nagrade za najbolji evropski film

"Zbogom Lenjine" favorit

U trci još i Lars fon Trir, Fransoa Ozon, Stiven Frirs i Majkl Vinterbotom. Glasa i publika

BERLIN (Beta-AFP) - Akademija za evropski film dodeliće u Berlinu svoje nagrade, a favoriti u kategoriji najbolji film su "Dogvil" Larsa fon Trira, "Zbogom, Lenjine" Volfganga Bekera i "Bazen" Fransoa Ozona.

Na svečanosti čiji će domaćin biti nemački glumac Hajno Ferh, biće uručeno ukupno 16 priznanja, uključujući nagrade za najboljeg evropskog režisera i najboljeg evropskog glumca i glumicu. Nemački film "Zbogom, Lenjine" jedan je od velikih favorita na 16. dodeli evropskih filmskih nagrada. Ta gorka komedija o nostalgiji za Nemačkom Demokratskom Republikom, nominovana u pet kategorija, privukla je blizu šest miliona gledalaca u Nemačkoj i milion u Francuskoj.

Tik iza nje, sa četiri nominacije, je "Dogvil" Danca Fon Trira, koji je već nagrađen 2000. za "Ples u tami". Pored "Dogvila", "Zbogom Lenjine" i "Bazena", u kategoriji najbolji film nominovani su "Prljave lepe stvari" Stivena Frirsa, "Na ovom svetu" Majkla Vinterbotoma i "Moj život bez mene" Izabel Koičet .

Pored nagrade koje dodeljuje 1.600 članova Akademije, čiji je predsednik nemački režiser Vim Venders, biće dodeljene i nagrade publike, za koje će glasati evropski ljubitelji filma.

Klod Šabrol za životno delo

Akademija će ove godine dodeliti nagradu za životno delo 73-godišnjem francuskom režiseru i pioniru novog talasa Klodu Šabrolu. Režiser "Gospođe Bovari", "Ceremonije" i "Neverne žene" prisustvovaće svečanosti u društvu svoje omiljene glumice Izabel Iper. Italijanski kamerman Karlo di Palma, čiji je nadimak "majstor svetlosti" dobiće nagradu za evropski doprinos svetskoj kinematografiji, za rad sa režiserima Lukinom Viskontijem, Mikelanđelom Antonionijem i Vudijem Alenom.
Među filmovima nominovanim u kategoriji filmova van evropskog područja su "21 grama" Alehandra Gonsalesa Inaritua, "Kil Bil" Kventina Tarantina, "Izgubljeno u prevodu" Sofije Kopole i "Mistična reka" Klinta Istvuda.


vesti po rubrikama

^kultura

16:04h

Borba britanskih muzičkih kompanija za ugovor sa šesnaestogodišnjakinjom

16:12h

Momo Kapor i glavni urednik "Oktoiha" oslobođeni optužbe

16:20h

PGP PTS izdao VHS Staniše Stošića

16:29h

Premijera dečjeg filma "Šašava družina: Ponovo u akciji"

16:37h

Nagrade Miloš N. Đurić za prevode

16:45h

Danas se dodeljuju nagrade za najbolji evropski film

16:53h

Vladimir Maričić, džez pijanista, pred promociju kompakt diska "Prelo" na Kolarcu

17:00h

Nove knjige: Nenad Veličković, "Otac moje kćeri", Goran Petrović, "Sve što znam o vremenu"

17:11h

"Mistična reka" najbolji film

 


     


FastCounter by LinkExchange