[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 6. 12. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Đelić obećao strankama iduće godine 300 miliona iz budžeta

Neće biti anonimnih donatora

Umesto deset, od iduće godine 200 miliona za predizbornu kampanju

BEOGRAD (Tanjug) - Srpski ministar finansija Božidar Đelić izjavio je juče da će do kraja ove godine iz budžeta biti izdvojeno oko 100 miliona dinara za finansiranje stranaka, a sledeće godine oko 300 miliona dinara za njihovu redovnu aktivnost, dok će umesto ovogodišnjih 10, od iduće godine za predizbornu kampanju biti obezbeđeno oko 200 miliona dinara.

- Privatno finansiranje ne može biti veće od javnog finansiranja, a za kampanju privatno finansiranje ne može biti veće od 20 odsto od javnog finansiranja kampanje - upozorio je Đelić na konferenciji o primeni Zakona o finansiranju političkih stranaka u Centru "Sava", koji stupa na snagu 1. januara 2004. godine.

On je precizirao da iz privatnih izvora u Srbiji, ubuduće stranke ne mogu obezbediti više od 350 do 400 miliona dinara, a svi donatori će morati javno da publikuju doznačene iznose.

Velike kazne

Kazne za stranke koje budu lažirale računovodstvene izveštaje biće velike, upozorio je Đelić i dodao da ti izveštaji moraju biti overeni od ovlašćenih revizora i publikovani u "Službenom listu", za svaku stranku ponaosob.

Samo državljani

U izjavi novinarima u Centru "Sava", Đelić je rekao da će srpska dijaspora moći da finansira rad stranaka u domovini pod uslovom da imaju naše državljanstvo.

- Nema anonimnih donatora - naglasio je Đelić i precizirao da privatni donatori ne mogu dati strankama više od 1.000 prosečnih plata u Srbiji, a pravna lice ne više od 10.000 prosečnih ličnih dohodaka. Đelić je napomenuo da je od privatnih donacija po zakonu jedino dozvoljeno prikupljeno partijskih članarina.

Đelić je naveo da prema odredbama Zakona stranci ne smeju da finansiraju političke stranke u Srbiji, a to važi za zaposlene u firmama koje organizuju igre na sreću, za firme koje proizvode akcizne proizvode, za radnike državnih organa, kao i za one koji nisu platili porez državi.

U siromašnoj zemlji kao što je Srbija, nije moguće prepustiti krupnom privatnom kapitalu u državi da omogući sebi ogroman uticaj na političke stranke i neopravdano pribavi još veću korist, naglasio je on. Prema Đelićevoj oceni, oko 10 miliona izdvojenih za finansiranje kampanje za vanredne parlamentarne izbore u Srbiji je nerealna suma, tako da će od iduće godine biti predviđeno oko 200 miliona dinara za svaku predizbornu kampanju.

- I ne treba žaliti za tim novcem, jer na taj način ćemo obezbediti da sve političke partije imaju onaj minimalni iznos novca koji će im omogućiti da deluju i da pokažu svoje ideje, a ne da gube vreme tražeći sponzore i da potpadaju, na žalost, pod rđave uticaje, istakao je Đelić. Đelić je upozorio da će kontrola trošenja budžetskih sredstava za finansiranje političkih stranaka biti najstroža u Evropi, u skladu sa preporukama Saveta Evrope od aprila ove godine, i to pogotovo za ono što potpada pod pojam "privatnog finansiranja".


vesti po rubrikama

^društvo

16:22h

Institutu za neonatologiju vredna donacija

16:31h

Radnici dve užičke firme juče blokirali magistralu

16:40h

Đelić obećao strankama iduće godine 300 miliona iz budžeta

16:49h

Živković primio delegaciju Zajednice organizacije invalida

16:57h

Milenko Smiljanić pozvao građane Srbije: Glasajte za sebe!

 


     


FastCounter by LinkExchange