[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 6. 12. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Radnici dve užičke firme juče blokirali magistralu

Radnice upale u sud

Gotovo 600 radnika pred otkazom kontroliše fabriku, niko ne radi…

UŽICE - Radnici užičkog "Fasaua", njih oko 300, koji su prekjuče zaposeli svoju fabriku u kojoj je pre dvadesetak dana uveden stečaj, juče ujutru na kratko su, u znak protesta, blokirali i magistralni put ka Zlatiboru i Beogradu, na petlji u Užicu. Na ovaj korak radnici "Fasaua", u kome je pred uručivanjem otkaza gotovo 600 radnika, odlučili su se, pošto je propao još jedan pokušaj, da pritiskom na Trgovinski sud u Užicu izdejstvuju poništenje rešenja o uvođenju stečaja u njihovu firmu.

Već oko 11 sati, posle blokade magistrale, radnici "Fasaua", sa transparentima na kojima je pisalo "uhapsite lopove", "mi smo gladni", "hoćemo hleba", stigli su pred zgradu Trgovinskog suda u Užicu, gde su ostali nešto manje od sat vremena, uzvikujući neprestano "lopovi, lopovi" i "šta ste nam uradili"…

- Radnici kontrolišu fabriku koja je naša, u fabrici niko ne radi i mi ćemo proteste nastaviti sve do poništenja stečaja - rekao je ispred suda Dragan Prljević, predstavnik zaposlenih u UO "Fasaua".

Radnici ovog preduzeća juče su zapretili da će već u ponedeljak ponovo blokirati magistralni put kroz Užice i da će tog dana na blokadu izvesti i žene i decu.

Dok je trajao protest radnika "Fasaua", u praznom pogonu užičkog DP "Desa Petronijević", koje je u stečaju skoro dve godine, okupilo se oko 100 radnica, tražeći da se ubrza prodaja firme, kako bi njima bile isplaćene zaostale plate za četiri godine, oko 125.000 dinara po radnici i doprinosi za radni staž za čitavih sedam godina, za šta imaju izvršna sudska rešenja. Nezadovoljne ishodom razgovora sa stečajnim upravnikom Miloradom Simovićem, koji im je rekao da je treća po redu licitacija za prodaju pogona u Užicu zakazana za polovinu decembra, a da će se o prodaji pogona u Kremnima i na Beloj Zemlji razgovarati na stečajnom veću za par dana, radanice su se uputile u Trgovinski sud, ispred koga su u tom trenutku protestovali radnici "Fasaua".

Radnice su zatim upale u zgradu, na sprat gde je Trgovinski sud, zatim i u kancelariju jednog od sudija, da bi na kraju grupa od oko 50 radnica ušla u kancelariju predsednika Trgovinskog suda sudije Svetislava Jelisavčića, tražeći da se ubrza stečaj i prodaja pogona njihove firme. Sudija Jelisavčić radnice je obavestio da se stečaj njihove firme sprovodi po zakonu i to ubrzano i da je svrha stečaja da se namire svi poverioci i unovči imovina firme. Sudija je radnice uputio da, ukoliko su nezadovoljne radom stečajnog upravnika, pismeno zatraže njegovu smenu.

Tokom ovih razgovora, u kancelariji predsednika Trgovinskog suda pojavila su se i dvojica policajaca, ali su se radnice "Dese Petronijević" i "Fasaua", koji su protestovali ispred suda, ubrzo mirno razišli.

Tekst i foto: Z. Šaponjić


vesti po rubrikama

^društvo

16:22h

Institutu za neonatologiju vredna donacija

16:31h

Radnici dve užičke firme juče blokirali magistralu

16:40h

Đelić obećao strankama iduće godine 300 miliona iz budžeta

16:49h

Živković primio delegaciju Zajednice organizacije invalida

16:57h

Milenko Smiljanić pozvao građane Srbije: Glasajte za sebe!

 


     


FastCounter by LinkExchange