[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 6. 12. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Bivši general Vojske RS Stanislav Galić osuđen zbog granatiranja Sarajeva

20 godina zatvora

Visina kazne doneta je većinom glasova; mišljenje je izdvojio kolumbijski sudija Rafael Nieto - Navia, koji je istakao da je odluka doneta na osnovu pretpostavki.

HAG - Bivši komandant Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske Stanislav Galić (60) osuđen je pred Haškim tribunalom na 20 godina zatvora za granatiranje i opsadu Sarajeva od 1992. do 1995. godine.

Odluku o kazni sudsko veće, kojim je predsedavao Holanđanin Alfons Ori, donelo je odluku većinom glasova. Mišljenje je izdvojio kolumbijski sudija Rafael Nieto - Navia, dok se sa sudijom Orijem složio egipatski sudija El Mahdi.

Predsedavajući sudija Ori naglasio je da je u procesu generalu Galiću saslušan 171 svedok, izvedeno je 1.268 dokaznih predmeta i saslušano 15 izveštaja sudskih veštaka.

Presuda

General Stanislav Galić proglašen je krivim po pet tačaka optužnice za zločine protiv zakona i običaja ratovanja i protiv čovečnosti, za kampanju granatiranja i snajperskih napada na Sarajevo od septembra 1992. godine do avgusta 1994. godine.

Pretpostavke su presudile

"Ne može se utvrditi van razumne tvrdnje da je general Galić izdavao naredbe za gađanje civila. Delim zaključak da je u brojnim slučajevima Vojska Republike Srpske gađala civile na području Sarajeva. General Galić je znao ili je imao razloga da zna za te zločine, ali nije preduzeo mere da spreči ili kazni počinioce", rekao je kolumbijski sudija Rafael Nieto - Navia.

"Utvrđeno je da je general Galić imao efektivnu kontrolu nad jedinicama Vojske Republike Srpske. Da je cilj granatiranja i snajperske vatre bio terorisanje civilnog stanovništva u Sarajevu i da je Galić ne samo bio informisan o delatnosti svojih snaga, već je kontrolisao učestalost zločina i bio svestan protivzakonitog delovanja svojih jedinica", rekao je sudija Ori.

On je naglasio da je neznatan deo incidenata oko Sarajeva mogao da bude slučajan, kao i da napadi nisu bili pojedinačni, već su predstavljali kampanju sa vojnim ciljem - teror nad civilnim stanovništvom. Po njegovim rečima, dokazano je 18 od 26 snajperskih incidenata i pet incidenata granatiranja. Govoreći o granatiranju, sudija Ori posebno se osvrnuo na granatiranje pijace Markale u Sarajevu u februaru 1994. godine za koji je istakao da je "većina članova veća zaključila da je minobacačka granata ispaljena s položaja pod kontrolom VRS, a u incidentu je 60 osoba poginulo, dok je 100 ranjeno".

Sudsko veće je konstatovalo i da je bilo slučajeva da je Armija BiH napadala sopstvene položaje i odgovornost za to pripisivala RSK, ali da "veće ne veruje da su ti napadi imali veću težinu".

Obrazlažući svoje izdvojeno mišljenje, sudija Nieto - Navia po kojem bi on Stanislava Galića osudio na 10 godina zatvora, rekao je, pored ostalog, da je većina članova sudskog veća svoju odluku donela na osnovu pretpostavki.

Suđenje Galiću počelo je 3. decembra 2001, a završeno je 9. maja ove godine. Optužnica ga je teretila za zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja. Tužilaštvo je predložilo kaznu doživotnog zatvora, dok je odbrana optuženog tražila da Galić bude oslobođen optužbi po svim tačkama optužnice.

Garancije

Vlada Republike Srpske dala je garancije za izvršavanje svih naloga Žalbenog sudskog veća Međunarodnom tribunalu u Hagu kako bi Miroslav Kvočka bio pušten na slobodu. Kvočka je pred većem Međunarodnog krivičnog suda za Jugoslaviju osuđen na sedam godina zatvora zbog ratnih zločina počinjenih tokom rata na području Prijedora, tačnije za zločine u logoru "Omarska" i "Keraterm". Kvočka je izdržao dve trećine izrečene zatvorske kazne što je uslov, kako obrazlaže odbrana, za puštanje na slobodu svih osuđenika.

Agencije - I. R.


vesti po rubrikama

^balkan

16:17h

Bivši general Vojske RS Stanislav Galić osuđen zbog granatiranja Sarajeva

16:25h

Predstavnici manjina i poslanici Hrvatske seljačke stranke pristali na koaliciju sa HDZ-om

 


     


FastCounter by LinkExchange