[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 5. 12. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Iračke vlasti traže način da uspostave bezbednost

Paravojna jedinica?

BAGDAD/PARIZ/TOKIO - Savet iračke prelazne vlade tražiće možda pomoć od vojnih krila irackih političkih partija u uspostavljanju bezbednosti u zemlji, izjavio je šef Saveta Abdel Aziz al-Hakim.
Vašington post piše da će američka administracija konsultovati pet partija - Irački nacionalni sporazum, Irački nacionalni kongres, Vrhovni savet islamske revolucije u Iraku, kao i dve kurdske partije, Kurdistansku demokratsku partiju i Patriotsku uniju Kurdistana. Pomenutim planom predviđeno je formiranje paravojne jedinice od 800 ljudi iz redova ovih pet partija.

Sa svoje strane, američki sekretar odbrane Donald Ramsfeld izjavio je za Figaro da nema potrebe za povećavanjem broja američkih vojnika u Iraku jer je postojeći kongingent kadar da se izbori sa konfliktima niskog intenziteta u toj zemlji.

U međuvremenu su visoki japanski zvaničnici, predvođeni ministarkom inostranih poslova Joriko Kavagući, dočekali u Tokiju, uz počasnu gardu, tela dvojice Japanaca koji su prošlog vikenda poginuli u Iraku, prenose agencije. Mada je njihova pogibija i uopšte sve veći broj žrtava u Iraku podstakla u Japanu debatu o tome da li treba slati vojnike u tu zalivsku zemlju, premijer Đunićiro Koizumi odobrio je slanje oko 1.100 vojnika u Irak, piše Jomiuri šimbun.

Agencije


vesti po rubrikama

^svet

17:13h

Američki apel bez presedana ministrima NATO

17:22h

U Kairu počeli pregovori palestinskih grupa o prekidu vatre

17:31h

Pojačane mere bezbednosti u svetu zbog terorističkih pretnji

17:40h

Iračke vlasti traže način da uspostave bezbednost

17:49h

Marsej: Pet osoba poginulo u poplavama

 



     


FastCounter by LinkExchange