[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 5. 12. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Američki apel bez presedana ministrima NATO

Pomozite nam u Iraku

Ministri ocenili da su SCG i BiH ostvarile vidljiv napredak na putu ka ulasku u Partnerstvo za mir

BRISEL (Beta-Rojters, Tanjug) - Američki državni sekretar Kolin Pauel zatražio je juče od saveznika da razmotre veću ulogu NATO u posleratnom Iraku. To je prvi put od američko-britanske ratne akcije u Iraku, koja je izazvala jednu od najdubljih kriza u NATO, da Vašington traži od Alijanse pomoć u Iraku.

U Pauelovom govoru čiji je tekst podeljen na početku dvodnevnog sastanka ministara inostranih poslova 19 starih i sedam budućih članica NATO, takođe se navodi da SAD neće podržati plan EU o stvaranju nezavisne komande za vojno planiranje zato što je slična postojećim kapacitetima NATO-a.

Otvarajući dvodnevnu sednicu, odlazeći generalni sekretar NATO Džordž Robertson izjavio je juče da alijansa "mora u punoj meri učestvovati u slamanju terorizma" i da se mora dokazati na Balkanu i u Avganistanu". "To je novi NATO", rekao je Robertson, dodavši da "ne samo nove članice i novi partneri, već i nove moći i kapaciteti Atlantskog saveza osiguravaju bezbednost od Kosova do Kabula.

Partnerstvo za mir

Ministri su juče zaključili da su Srbija i Crna Gora, kao i Bosna i Hercegovina, ostvarile vidljiv napredak na svom putu ka ulasku u Partnerstvo za mir, ali da je za ulazak u taj program NATO-a neophodno da ispune i preostale uslove kao što su puna saradnja sa Haškim tribunalom i privođenje optuženih za ratne zločine pravdi. Ministri su obećali pomoć SCG i BiH da ispune te uslove do junskog samita NATO u Istanbulu kako bi na taj način ušli u program Partnerstvo za mir. SCG i BiH su dobili priznanje za napredak koji su ostvarili u učvršćivanju demokratije i demokratskih institucija, a posebno za započete reforme u oružanim snagama i poštovanje međunarodnih obaveza.

Na dnevnom redu sastanka ministara inostranih poslova zemalja članica NATO su politički aspekti transformacije alijanse i politička verifikacija zaključaka sa dvodnevnog sastanka ministara odbrane. Očekuje se da će ministri inostranih poslova potvrditi zaključke ministara odbrane koji se tiču proširenja misije NATO u Avganistanu kao i smanjenja snaga u misiji Sfora u Bosni i Hercegovini sa 12.000 na 7.000.

Takođe se očekuje da će se šefovi diplomatija složiti sa zaključkom da u ovom trenutku bezbednosne okolnosti ne dozvoljavaju i smanjenje snaga NATO na Kosovu.

Sastanak ministara inostranih poslova NATO nastavlja se danas sastankom Evroatlantskog saveta za partnerstvo koji će okupiti šefove diplomatija svih 46 članica programa "Partnerstvo za mir". Prvi put na sastanku tog sastava učestvovaće ministri inostranih poslova dve balkanske zemlje koje su još izvan tog programa - Srbije i Crne Gore i Bosne i Hercegovine, Goran Svilanović i Mladen Ivanić.


vesti po rubrikama

^svet

17:13h

Američki apel bez presedana ministrima NATO

17:22h

U Kairu počeli pregovori palestinskih grupa o prekidu vatre

17:31h

Pojačane mere bezbednosti u svetu zbog terorističkih pretnji

17:40h

Iračke vlasti traže način da uspostave bezbednost

17:49h

Marsej: Pet osoba poginulo u poplavama

      


FastCounter by LinkExchange