[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 5. 12. 2003.

 
 
 

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Urednik "Dana" Dušan Jovanović, umesto u Hagu, juče u kancelariji Tribunala u Beogradu

Dobio vizu, ali nije otišao u Hag

PODGORICA (Tanjug) - Iako je juče dobio holandsku vizu glavni i odgovorni urednik podgoričkog lista "Dan" danas se neće pojaviti pred Haškim tribunalom da bi se izjasnio o krivici, izjavio je Tanjugu Jovanovićev advokat Anđelko Ležajić. On je kazao da je Jovanović dobio vizu sa zakašnjenjem tako da, i pored njegove spremnosti da otputuje u Hag, neće moći na vreme da se pojavi u tom sudu.

On je dodao da će se Jovanović danas, u terminu kada je trebalo da se pojavi u Hagu, pojaviti u kancelariji tog suda u Beogradu i objasniti im da je njegovo odsustvo sprečeno isključivo tehničkim problemima. Koordinator za informisanje javnosti u Srbiji i Crnoj Gori pri Haškom tribunalu Aleksandra Milenov izjavila je da je holandska ambasada izdala vizu Jovanoviću, ali nije mogla da precizira da li je on o tome na vreme obavešten.

Tribunal je Jovanovića optužio za nepoštovanje suda zbog objavljivanja identiteta zaštićenog svedoka K-32 u procesu protiv bivšeg jugoslovenskog predsednika Slobodana Miloševića. Portparol tužilaštva Haškog tribunala Florans Artman nije mogla da objasni kako je došlo do neprilika oko izdavanja holandske vize za Jovanovića, kada je zahtev upućen na vreme i sa potpuno jasnim obrazloženjem razloga njegovog putovanja.

Odloženo Jovanovićevo izjašnjavanje o krivici

HAG (Beta) - Prvo pojavljivanje pred Haškim tribunalom direktora podgoričkog dnevnika "Dan" Duška Jovanovića, optuženog za nepoštovanje suda, odloženo je, saopšteno je u Hagu. Jovanović je trebalo da se izjasni o krivici po optužnici koja ga tereti za otkrivanje identiteta zaštićenog svedoka. U Haškom tribunalu nije saopšteno zbog čega je zasedanje suda odloženo, već samo da će novi termin biti određen naknadno. Jovanović je prekjuče izjavio da mu ambasada Holandije u Beogradu nije izdala vizu za putovanje u Hag. Optužnicu protiv Jovanovića, Haški tribunal je podigao 7. aprila prošle godine. Glavni tužilac Haškog tribunala Karla del Ponte u optužnici tvrdi da je Jovanović namerno objavio ime zaštićenog svedoka da bi, između ostalog, "prodao više novina", iako je znao da time može ugroziti njegovu bezbednost.
Do sada se, od osnivanja Tribunala 1993. godine, nijedan novinar nije pojavio pred sudijama kao optuženi za nepoštovanje suda. Po pravilima Haškog tribunala, osobi koja bude proglašena krivom za nepoštovanje suda može se izreći kazna do sedam godina zatvora, do 100.000 evra ili obe.


vesti po rubrikama

^hronika

18:18h

Urednik "Dana" umesto u Hagu, juče u kancelariji Tribunala u Beogradu

18:26h

Bivši direktor EDB ipak na oku francuske policije

18:33h

Optuženo osam lica za "Ovčaru"

18:41h

Osuđen bivši "Otporaš" Zoran Matović

 


     


FastCounter by LinkExchange