[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 5. 12. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Crveni uragan nad Beogradom 1944 - 1945. (12)

Kapetan Jovanović
optužuje Žanku Stokić

Glumica Žanka Stokić osuđena je na 8 godina gubitka srpske nacionalne časti

O ishodu ovog procesa dr Dušan Maksimović svome sabesedniku kaže:
"Optužnice su oslobođeni Đorđe Stefanović, Petar Stojankić i Obren Šobajić, dok su ostali osuđeni na kazne od šest meseci do četiri godine zatvora, a sve se to zbilo bez stvarnih dokaza. Oslanjali su se i na iskaze date u prethodnom postupku, a taj postupak je vodila OZNA. U toku istrage optuženi nisu imali branioce i isleđenje je vršeno isključivo u OZNI, dakle u političkoj policiji.

U obrazloženju presude iznosi se samo da su pojedini optuženi pristupili organizaciji čiji program predstavlja kvislinšku organizaciju, koja ima za cilj nasilno obaranje poretka. Sud nije uvažio odbranu optuženih da su imali nameru da tu svoju organizaciju legalizuju i da se priključe opozicionim strankama, pa da kao deo opozicionog bloka izađu na izbore. Prema tome, osnivanje organizacije nije ni završeno, jer je ona bila u samom početku svog formiranja. Optuženi i branioci pozivali su se na to da sve mora da se ceni prema Zakonu o zborovima i dogovorima a ne po Krivičnom zakonu, što sud, razume se, nije prihvatio. Najzad, optuženi su tvrdili da u zapisnicima njihovi iskazi u istrazi nisu verno prikazani. Čak nisu tako smeli da kažu, nego su tvrdili da "stilizacija nije tačna."

Na ove primedbe sud je odgovorio:
"Svi optuženi navode da je stilizaciju davao islednik po svojoj volji i da je na taj način neverno prikazao njihovo kazivanje. Sudu je poznato na ova narodna vlst - OZNA - neumitno i dosledno, ali ispravno i zakonski, vodi isleđenje, te kao takva uspešno funkcioniše i da je baš kao takva stekla poverenje i ljubav naših naroda. Pred ovim sudom svakodnevno prolaze predmeti i slučajevi koje je OZNA isleđivala i do sada se nisu pojavljivali slučajevi u kojima bi se narodna valst prikazivala kao neispravna..."

Iz svoje bogate advokatske prakse dr Dušan Maksimović je rođaku Dejanu neposredno posle rata ispričao i mnoge druge, apsurdne i besmislene sudske procese, koje je vodio komunistički, dirigovani sud.

Anonimni sudski reporter ("Politika", 4. februar 1945. godine) iz suda je doneo opširan izveštaj o suđenju i osudi popularne glumice Žanke Stokić, prepun "rodoljubivih vakela",

Narod sudi

Uredništvu je izveštaju dalo posebno, istaknuto mesto na svojim stranicama. U nadnaslovu stoji: "Narod sudi onima koji su se ogrešili o njega u najtežim danima". Glavi naslov čitaocu odmah zapinje za oko:
"Glumica Žanka Stokić osuđena je na osam godina gubitka srpske nacionalne časti", dok je u podnaslovu napisano: "Optužena je svoju umetničku popularnost stavila u službu Nemcima, koji su hteli da moralno razoružaju i duhovno porobe naš narod."

"Kako bi predstavili javnosti da u Srbiji teče normalan život", piše anonimni reporter u svome izveštaju," da srpski narod nije teško pogođen njihovom okupacijom, Nemci su odmah po svome dolasku u Srbiju pokušali da okupe naše poznatije književnike, umetnike i druge javne radnike i da ih, pomoću dobre plate i izgleda na ugodan i bezbedan život, stave u službu propagande protiv sopstvenog naroda.

Plan koji su pokušali da sprovedu Nemcima nije uspeo. Najbolji sinovi srpskog naroda, najbolji srpski književnici i javni radnici, pošli su s narodom, s puškom u ruci, u borbu protiv okupatora. Mnogi su bili u zatvorima i logorima, mnogi su otišli i u smrt, jer nisu hteli da služe okupatoru protiv svoga naroda..."

"Grešna" glumica

Posle ovog uvoda, reporter dalje piše:
"Onaj mali broj koji se odvojio od naroda, koji je svoje lične interese stavio iznad narodnih interesa i svesno služio okupatoru, dolazi sada pred narodni sud da odgovara za svoje grehe.

Na optuženičku klupu pred Sud za suđenje zločina i prestupa protiv srpske nacionalne časti, izvedena je juče Živana-Žanka Stokić, bivša članica Narodnog pozorišta u Beogradu. Dvorana Izvršnog Narodnooslobodilačkog odbora za grad Beograd bila je prepuna naroda koji je došao da prisustvuje ovoj javnoj raspravi i izricanju presude.

Pošto je predsednik veća, Miodrag Stajić, uzeo potrebne podatke od optužene, pretres je počeo čitanjem optužnice. Narodni tužilac, kapetan Miloš Jovanović, optužuje Živanu-Žanku Stokić:"što je za vreme okupacije, kao članica beogradskog Narodnog pozorišta, sudelovala u pozorištima "Veseljaci" i "Centrala za humor" koja su bila pod blagonaklonošću nemačkog okupatora, a specijalno zato što je u programima Radio-stanice uzimala učešća, a stanica je neposredno bila u rukama Nemaca, i to u okviru dnevne emisije "Šareno popodne", čime je kulturno i umetnički sarađivala sa okupatorom i domaćim izdajnicima, stavljajući u službu svoje glumačke sposobnosti i svoj veliki renome..."

Piše: Mr Ljubomir Tešić
Sutra: Grešni profesor Velibor Jonić


vesti po rubrikama

^feljton

15:10h

Crveni uragan nad Beogradom 1944 - 1945. (12)

15:28h

Karl Marks i Satana (4)

 


     


FastCounter by LinkExchange