[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 3. 12. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


SAD upozoravaju na nove terorističke napade

Najrobi i Rijad su sledeći

NAJROBI/RIJAD/NJUJORK - Američka ambasada u Saudijskoj Arabiji upozorila je svoje građane na mogućnost novih terorističkih napada na zapadne ciljeve, javio je Rojters. U saopštenju se dodaje da postoji informacija da teroristi nadgledaju stambenu četvrt Seder naseljenu zapadnjacima i da je osoblju ambasade zabranjeno da se kreću Rijadom noću. Prošlog meseca je u terorističkom napadu na jednu stambenu četvrt u Rijadu ubijeno najmanje 18 osoba, mahom Arapa.

I ambasada SAD u Keniji upozorila je svoje građane na opasnost od terorističkih napada na dva hotela u centru Najrobija, gde su nedavno, zbog pretnji da je podmetnuta bomba, privremeno bili evakuisani zaposleni u jednoj banci. Navodi se da je američka vlada nedavno primila anonimnu poruku sa terorističkim pretnjama američkim i zapadnim interesima u centru Najrobija u kojoj je naznačeno da bi udar mogao biti izvršen u roku od nekoliko narednih dana, prenosi Asošiejtid pres.

Biološki napad?

Predsednik kontrolnog komiteta UN Majkl Čendler rekao je da ne smatra da bi biološki napad mogao da se dogodi u bliskoj budućnosti, ali da postoje znaci da Al Kaida želi da primeni ovu taktiku. "Verovatno tragaju za tehničkim načinima disperzije, a ne samim supstancama koje su dostupne", rekao je Čendler. Stručnjaci su takođe pozvali SB UN da usvoji rezoluciju kojom će potpuna saradnja svih zemalja članica organizacije postati obavezna.

I bezbednosni zvaničnici Ujedinjenih nacija upozorili su svoje službenike da ovih dana ne odlaze u centar Najrobija, a ministar za informacije Kenije Rafael Tuju potvrdio je da je i vlada u Najrobiju obaveštena da se spremaju teroristički napadi na hotele i istakao da su, povodom toga, preduzete odgovarajuće mere.

U međuvremenu su eksperti UN objavili da je nedostatak tehničke stručnosti jedino što sprečava Al Kaidu da izvede napad hemijskim ili biološkim oružjem, prenosi Bi-Bi-Si. U izveštaju panela stručnjaka navodi se da ideologija Al Kaide nastavlja da se širi, te da sankcije protiv ove organizacije nije lako sprovesti.

Eksperti su upozorili da članice UN ne čine dovoljno u borbi protiv terorističkih grupa, te da mnogi izvori finansiranja Al Kaide još nisu otkriveni, niti blokirani. "Al Kaida i dalje dobija sredstva putem humanitarnih organizacija, bogatih donatora i poslovnih i kriminalnih aktivnosti, uključujući trgovinu drogom" - navodi se u izveštaju.


vesti po rubrikama

^svet

17:11h

Neizvesna sudbina Izata Ibrahima al Durija

17:18h

SAD upozoravaju na nove terorističke napade

17:25h

U akciji izraelske vojske ubijen palestinski ekstremista

17:32h

Završeno zasedanje Oebsa u Mastrihtu

17:39h

Indija i Pakistan poboljšavaju međusobne odnose

      


FastCounter by LinkExchange