[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 3. 12. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


U selima po Srbiji rade osnovne škole i sa samo dva učenika

Puna škola vrata
niotkuda đaka

U tridesetak sela koje su obišli učesnici akcije "Školama na ivici ostavka" nastavu pohađa ukupno oko -150 đaka!

Početkom 1998. godine u niškom dnevniku "Narodne novine" novinar Srbobran Rakić objavio je dirljivu reportažu o Valentini Lilić, đaku pešaku iz sela Berduj u opštini Babušnica. Uz svakodnevnih nekoliko kilometara pešice, ili na konju, mala Valentina je uredno pohađala školu i bila dobar đak. Priča je ganula niškog dečijeg pesnika Rusomira Arsića i on je rešio da polovinom februara iste godine poseti školu u Berduju, a uredno se najavio seoskom učitelju Draganu Ćiriću.

Ali, pesnik Arsić u Berduj nije krenuo sam, jer su mu se pridružili pesnik Dobrivoje Jeftić, nastavnik srpskog jezika iz OŠ "Bubanjski heroji" Jovan Živković, učitelj Miodrag Stanković Uča i novinar "Narodnih" Jovica Vasić. Berdujski susret sa samo četvoro osnovaca pretvorio se u "mali praznik" za čitavo selo. Gosti nisu obradovali samo đake, nego i meštane željne gostiju i razgovora sa ljudima.

Pištaljkom plaši vuka

Mala Valentina Lilić iz Berduja kod Babušnice objasnila je novinarima da uvek sa sobom nosi pištaljku da njome uplaši vuka, ako ga sretne na putu. A u Maloj Kosanici kod Kuršumlije Goran Miletić je pošao u školu godinu dana kasnije da bi "sačekao" brata Milana sa kojim će svakodnevno pešačiti iz 8 kilometara udaljenog sela Previtica.
U Ugljaru kod Zubinog Potoka učiteljica Gordana Filipović prosto je plakala od sreće "što ih je makar neko posetio". Na putu do Soptnice kod Gadžinog Hana, sneg je zavejao vozilo pa je put nastavljen pešice, tri kilometra kroz kijamet. A stoji činjenica da nikada niti jedan ministar prosvete nije zakoračio u neko od tridesetak sela iz ove priče.

Ekipa koja je posetila Berduj tog 19. februara 1998. godine bila je puna utisaka, pa je u povratku svratila i u OŠ"Svetozar Marković" u Ljuberađi i već na putu se rodila akcija pod nazivom "Školama na ivici opstanka". Arsiću, Stankoviću, Živkoviću i Vasiću, stalnim članovima ekipe, pridruživali su se mnogobrojni niški umetnici i drugi stvaraoci... Među prvima glumci niškog pozorišta lutaka Biljana Stojiljković i Dragan Tričković i pesnikinja Violeta Jović.

Niške "Narodne" postale su medijski pokrovitelj, a i novinarska ekipa koja je pratila akciju bivala je sve brojnija.
- Odlazilo se u pohode zabačenim školama u selima koja odumiru, puna srca, ali i sve punijih ruku, jer su nam se pridruživali i brojni sponzori, kaže za "Glas" pesnik Rusomir Arsić, inspirator akcije.

On dodaje da se od posete školi u Mačjoj steni u opštini Kuršumlija početkom februara 2001. godine ovoj akciji pridružila i britanska humanitarna organizacija "Save the children" koja je postala i glavni donator. Učesnici akcije su u početku sami finansirali svoja putovanja, ali sa rastom popularnosti i medijskim odjecima ove akcije, sve više niških firmi, ustanova i pojedinaca bilo je spremno da nam ustupe vozilo. A onda od početka ove godine i posete Vlaškom polju kod Knjaževca prevoz nam obezbeđuje Skupština grada Niša, kaže Arsić, dodajući da se jedino Ministarstvo prosvete "nije baš pretrglo" svojom podrškom ovoj akciji.

Iz akcije "Školama na ivici opstanka" rodila se i manifestacija posvećena dečijem literarnom i likovnom stvaralaštvu čiji je domaćin i organizator OŠ"Svetozar Marković" u LJuberađi. Ove godine se organizuje po četvrti put, a već je poprimila i međunarodni karakter.

Petogodišnjici akcije posvećena je i monografija pod nazivom "Tužna čitanka", koja je ovih dana zvanično promovisana u Nišu, a čiji je autor novinar Vesna Petrović.
- Ova "tužna čitanka" je i tužno upozorenje da nam "škole na ivici opstanka" pokazuju da smo i nacija na ivici opstanka" i da kroz nekoliko decenija možemo postati manjina u svojoj državi. A to zatiranje srpskog roda možda je najupečatljivije u jugoistočnoj Srbiji koju su najčešće u proteklih pet godina i pohodili plemeniti učesnici ove akcije, kaže Vesna Petrović u predgovoru monografije.

Ona dodaje da težinu danka našeg nemara prema selu pokazuje podatak da je u tridesetak škola koje su obišli učesnici ove akcije ukupno oko 150 đaka. A to je pet puta manje nego što ih je nekada bilo samo u Kruševici kraj Prokuplja (750), a u kojoj je inače ekipa ove akcije zatekla samo dva đaka, kaže autor "Tužne čitanke" u svom predgovoru.

Inače, nastavnik srpskog jezika Jovan Živković, posle posete školi u Kruševici, objavio je u novinama tekst pod naslovom "Puna škola vrata, niotkuda đaka"! A isti naslov mogao bi da važi i za sve ostale škole koje su pohodili učesnici ove akcije. Za školu kod Izvora u opštini Svrljig, koja je sa nekadašnjih oko 1000 đaka, spala na devet osnovaca. Ili za škole u Sopotnici kod Gadžinog Hana, Srećkovcu kod Pirota, Niševcu kod Svrljiga, Višeselu kod Blaca, Strelcu kod Babušnice, Marinovcu kod Zaječara...

Milorad Doderović


vesti po rubrikama

^ljudi i događaji

15:11h

U selima po Srbiji rade osnovne škole i sa samo dva učenika

15:48h

Reporter "Glasa" u Budimpešti, turistički, da vidi kako će Mađari od maja u Evropsku uniju

16:20h

Osmočlana porodica Đorđević već deset godina stanuje na groblju u Saraorcima

16:54h

Kako se sve snalaze Nemci da bi smanjili državni dug od tri milijarde evra

 
 


     


FastCounter by LinkExchange