[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 3. 12. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Foto

Problem: Poklonu se u zube ne gleda, ali konju ...

Ovdašnji političari ne kriju da od biznismena dobijaju darove

Velika očekivanja
iza skupih poklona

BEOGRAD - Sigurno ste se nekada pitali kako je moguće da političari ili drugi funkcioneri žive na "visokoj nozi", putuju na egzotična mesta, redovno i to po nekoliko puta godišnje idu na letovanja i zimovanja, voze skupa kola, oblače se kao da su tek sišli sa modne piste, a da imaju samo "pristojne plate".

Ovu vašu nedoumicu otklanjaju sami političari. Oni se u poslednje vreme ne libe da iznesu u javnost, da su im malo "pripomogli" njihovi "dobri prijatelji", koji imaju prazne kuće, stanove u inostranstvu, džip viška, avion na pozajmicu. Pitanje je samo da li su ovdašnji biznismeni toliko velikodušni ili iza toga stoji nešto drugo.

Milan Nikolić, direktor Centra za proučavanje alternativa, kaže za "Glas" da je kod nas ova pojava prisutna zato što političari ne znaju pravila demokratije.
- U svetu postoje zakoni o konfliktu interesa. Tako u Americi predsednik ne sme da primi poklon vredniji od 500 dolara, dok su u nekim drugim zemljama zakoni stroži. Kod nas se dešava da biznismeni političarima poklanjaju skupocene poklone, kao što su na primer kola, konji, grade im kuće - navodi Nikolić.

Podsećanje
Posle formiranja još uvek aktuelne Vlade, najavljeno je da će čitav paket zakona koji je trebalo da bude donet biti posvećen različitim, u našem parlamentarnom životu dotad nepoznatim, vidovima kontrole Vlade i državnih službi. Najavljeno je da će kontrola početi javnim odricanjem od privilegija. Da neće biti otkupa funkcionerskih stanova, obavljanja privatnih poslova preko države, članstva u dobro plaćenim upravnim odborima. Naglašeno je i da nema primanja skupih poklona, intervencija u sudovima, policiji, RTS, privredi. Nema zapošljavanja rodbine i partijskih aktivist

On kaže, da se iza tako skupocenih poklona kriju velika očekivanja i da se tu radi o korupciji.
- Da ti biznismeni žele da učine dobro delo mogli bi da osnuju neku fondaciju i da taj novac ide u dobrotvorne svrhe. Kada biznismeni daju poklone funkcionerima oni očekuju neku uslugu, da izbegnu plaćanje poreza, dobiju zemljište, licencu. Međutim, nekada je teško da se utvrdi da postoji "veza" između biznismena i političara. Na primer, deca funkcionera studiraju u Londonu, a neki biznismen u tom gradu ima stan i ustupi im ga na nekoliko godina, a političar mu u zemlji za uzvrat učini neku uslugu - objašnjava Nikolić.

Ova pojava, prema njegovim rečima, može da se suzbije donošenjem zakona o konfliktu interesa, da tenderi za nabavke budu javni, da postoji mogućnost da se svi poslovi provere…

L. Čolić


vesti po rubrikama

^politika

17:05h

Koliko su predstavnice lepšeg pola zastupljene na izbornim listama?

17:15h

Posle novih pritisaka SAD na SCG: "Štap i šargarepa" do hapšenja Mladića

17:30h

Ovdašnji političari ne kriju da od biznismena dobijaju darove

17:40h

Mihajlović: Svim sredstvima protiv izručenja generala

17:45h

Izvolite, predstavite se: Miodrag Isakov, lider RV i nosilac liste

17:55h

Dačić: Postignut dogovor s liderom SPS-a

18:10h

Dinkić predstavio poresku politiku G17

18:20h

Nikolić: Radikali hoće pobedu

23:10h

Boris Tadić na sastanku sa beogradskim demokratama

23:25h

U Institutu sudske medicine u Orahovcu započeta identifikacija

23:40h

Eparhija raško-prizrenska: Izvinjenje bi opravdalo teror

 


     


FastCounter by LinkExchange