[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 3. 12. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Koliko su predstavnice lepšeg pola zastupljene na izbornim listama?

Biće ružan parlament

Žena nosilac liste samo kod Obradovića i Borovića

BEOGRAD - Od partija i koalicija koje su do sada zaključile izborne liste, jedino je na listi "Odbrana i pravda" ispoštovana preporuka Oebsa po kojoj žene treba da čine najmanje jednu trećinu kandidata. Lista, čiji su nosioci Vuk Obradović i Borivoje Borović, ujedno je jedina na čijem se čelu nalazi predstavnica lepšeg pola.

U važećem izbornom zakonu nema odredbe koja predviđa koliko žena mora da bude na izbornoj listi, ali ako bude usvojen Cesidov predlog zakona, minimalna kvota biće 30 odsto. Od stranaka koje učestvuju na izborima 28. decembra, ovoj brojci najbliži su Otpor (60 žena), G 17 plus (57), DS i koalicija "Za narodno jedinstvo" (po 56). Na princip ravnopravne zastupljenosti polova najmanje su se obazirali u SRS-u i koaliciji SPO- NS, kojima je, u proseku, tek svaki deseti kandidat žena.

Uticaće na izlaznost
Politički analitičari se slažu da će "manjak" žena na izbornim listama uticati na manju izlaznost i na uspeh ovih partija.
- Na izborima 2000. godine stranke su se mnogo više obraćale ženama. Kampanja je u velikoj meri bila usredsređena na ovaj aspekt, a partije i nevladine organizacije su bile sinhronizovanije kada je o tome reč - kaže Daša Duhaček sa Ženskih studija na FPN-u. Sa njom se slaže i Aleksandra Galonja, koordinatorka programa "Žene to mogu". Prema njenim rečima, izlaznost je najviše pala u ženskom biračkom telu. Ona takođe upozorava da veći broj žena na izbornoj listi može da bude i varka, jer to ne znači da će se stranke koje uđu u parlament kasnije zalagati za usvajanje zakona koji se tiču lepšeg pola.

- Kandidate su birali naši opštinski odbori, koji su imali preporuku centrale da žene budu što više zastupljene. Ne verujem da će nam se ovako mali broj pripadnica nežnijeg pola obiti o glavu, s obzirom na to da je SRS predlagač zakona na lokalnom nivou, prema kome žene treba da čine najmanje trećinu ukupnog broja odbornika po opština - kaže šef izbornog štaba radikala Dragan Todorović. U SPO-u ističu da, iako na listi postoji neuravnoteženost, to ne važi za organe stranke, gde trećinu funkcionera čine žene.

- Nastojali smo da stavimo što više žena na listu, a ako osvojimo 150 mandata, koliko se nadamo, onda će trećinu naših poslanika činiti one - tvrdi Manja Vukojević iz informativne službe G 17 plus.

U većini stranaka tvrde da su se pri sastavljanju spiskova pre svega rukovodili kvalitetom i stručnošću kandidata, a ne polom.
- Kvalitet nam je bio osnovni kriterijum. To što imamo toliko sposobnih i stručnih žena, samo može da nam bude plus - objašnjavaju u Otporu.

J. Mitić


vesti po rubrikama

^politika

17:05h

Koliko su predstavnice lepšeg pola zastupljene na izbornim listama?

17:15h

Posle novih pritisaka SAD na SCG: "Štap i šargarepa" do hapšenja Mladića

17:30h

Ovdašnji političari ne kriju da od biznismena dobijaju darove

17:40h

Mihajlović: Svim sredstvima protiv izručenja generala

17:45h

Izvolite, predstavite se: Miodrag Isakov, lider RV i nosilac liste

17:55h

Dačić: Postignut dogovor s liderom SPS-a

18:10h

Dinkić predstavio poresku politiku G17

18:20h

Nikolić: Radikali hoće pobedu

23:10h

Boris Tadić na sastanku sa beogradskim demokratama

23:25h

U Institutu sudske medicine u Orahovcu započeta identifikacija

23:40h

Eparhija raško-prizrenska: Izvinjenje bi opravdalo teror

 


     


FastCounter by LinkExchange