[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 3. 12. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Foto

Boris Trajkovski

Makedonski predsednik osudio pokušaj SPC da formira paralelni sinod

Rampa za srpske mantije

Tražićemo od policije da nikoga u crkvenoj odori ne pušta bez poziva nadležnog službenika, izjavio makedonski zvaničnik Cane Mojanovski

SKOPLJE - Makedonska Državna komisija za odnose sa verskim zajednicama zatražiće od Ministarstva unutrašnjih poslova da zabrani vladikama Ohridske arhiepiskopije, koje je imenovala Srpska pravoslavna crkva, da u crkvenim mantijama ulaze u Makedoniju, piše skopski list "Dnevnik".
"Tražićemo od MUP-a doslednu primenu zakona kojim je jasno precizirano da u službenoj odori može da uđe samo lice koje ima zvanični poziv nadležnog verskog službenika. Ukoliko nema poziv, u zemlju može da uđe samo kao civilno lice. Zakon mora da se poštuje", rekao je predsednik Komisije za odnose sa verskim zajednicama Cane Mojanovski.

Upozorenje

"Mislim da nećemo dozvoliti da osećanja građana Makedonije budu povređena. To je deo njihovog nacionalnog i verskog legitimiteta", istakao je predsednik Makedonija Boris Trajkovski, osuđujući najnoviji pokušaj Srpske pravoslavne crkve da oformi paralelni sinod i srpsku crkvu u Makedoniji.

Vladika Joakim, koji je pre dva dana imenovan za episkopa veličkog i administratora Pološko-kumanovskog, izjavio je da za sada neće ulaziti u Makedoniju.

Makedonski predsednik Boris Trajkovski, koji je upravo završio dvodnevnu posetu Crnoj Gori, osudio je najnovije pokušaje Srpske pravoslavne crkve da formira paralelni sinod i srpsku crkvu u Makedoniji, najavljujući da država neće biti ravnodušna prema takvim postupcima, prenosi Makfaks.
"Smatram da nema potreba za deobama i kao vernik mislim da takav čin može da napravi samo štetu svim hrišćanima", rekao je Trajovski.

Foto

Mitropolit Crnogorsko-primorski Amfilohije

On je izrazio sumnju da je postupak hirotonije vladike SPC za administratora eparhije u Makedonskoj pravoslavnoj crkvi crkveni čin i izrazio nadu da SPC neće hirotonisati nove episkope u Makedoniji, ocenivši da "taj potez vređa verska osećanja građana Makedonije, s obzirom na to da je Makedonska pravoslavna crkva deo njihovog nacionalnog identiteta".

Makedonski predsednik Boris Trajkovski nameravao je da se tokom posete Crnoj Gori sretne i sa mitropolitom Crnogorsko-primorskim Amfilohijem, koji je izbegao taj susret, piše podgorički list "Dan". Prema izvorima lista, Trajkovski je trebalo da u ponedeljak, u manastiru Ostrog, razgovara sa mitropolitom Amfilofijem o odnosima SPC i kanonski nepriznate Makedonske pravoslavne crkve, ali je Amfilohije, navodno, to izbegao. List prenosi izjavu mitropolita da je "naložio igumanu manastira Ostrog Jovanu Puriću da s dužnim poštovanjem" primi predsednika Makedonije i njegovog domaćina, crnogorskog predsednika Filipa Vujanovića, koji su u juče posetili taj manastir.

Iz neznanja

"Imam utisak da predsednik Trajkovski podržava nekanonsku jerarhiju, ali imam u vidu da je po veroispovesti metodista, i da sve to radi u neznanju i nepoznavanju Srpske pravoslavne crkve, izjavio je mitropolit Crnogorsko-primorski Amfilohije.

Mitropolit Crnogorsko-primorski Amfilohije ocenio je, u međuvremenu, da se predsednik Makedonije Boris Trajkovski bavi pitanjem crkve bez poznavanja suštine problema. On je ponovio "da je SPC, i pored svega, i dalje za nastavak dijaloga sa makedonskom crkvenom jerarhijom, pa i sa njihovim državnicima, ali isključivo u okviru kanonskog poretka Pravoslavne crkve".

U nedelju, 7 decembra, SPC bi u manastiru Sveti Prohor Pčinjski trebalo da hirotoniše i Marka Kimeva iz Štipa za vladiku dremičkog. Svetski makedonski kongres optužuje Srpsku pravoslavnu crkvu za "antihrišćanstvo, antimakedonizam i neokolonijalizam".


vesti po rubrikama

^balkan

15:31h

Makedonski predsednik osudio pokušaj SPC da formira paralelni sinod

15:39h

U Hagu počelo prvo suđenje muslimanima

15:47h

Američke snage u BIH pomažu akciju NATO misije

15:54h

Hrvatska još bez Vlade

 


     


FastCounter by LinkExchange