[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 2. 12. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Moguće povlačenje mirovnjaka

Ponovo rat?

JOHANESBURG (Tanjug) - Armija Obale Slonovače zatražila je od međunarodnih mirovnih snaga da napuste tu zapadnoafričku zemlju, uz tvrdnju da će u roku od 48 sati uspeti da se obračuna sa muslimanskim pobunjenicima na severu zemlje.

Takav zahtev usledio je u iznenadnom obraćanju armije preko nacionalne televizije, u čiju zgradu je upala grupa oficira i vojnika, javljaju afričke radio stanice. Neidentifikovani oficir poručio je preko televizije da armija nema nameru da svrgne sa vlasti predsednika republike Lorana Gbagba, jer ga smatra svojim šefom države, već jedino želi da oslobodi čitavu zemlju od pobunjenika. Armija je kasnije napustila zgradu državne televizije, ali je očigledno da predstoji neposredna opasnost od oživljavanja građanskog rata.

Muslimanski vojni pobunjenici pokušali su u septembru prosle godine da vojnim pučem svrgnu Gbagba sa vlasti u trenutku dok se nalazio u zvaničnoj poseti Italiji. Nakon neuspelog puča izbio je građanski rat koji se ubrzo pretvorio u obračun između muslimana na severu i hrišćana na jugu Obale Slonovače.

Mirovnim sporazumom potpisanim januara bilo je, između ostalog, dogovoreno formiranje vlade nacionalnog jedinstva, ali ona nikad nije počela da funkcioniše, tako da je zemlja ostala podeljena. U zemlji se nalazi oko 4.000 francuskih vonika i nešto preko 1.000 pripadnika mirovnih snaga EKOVAS.


vesti po rubrikama

^svet

17:08h

Obala Slonovače: Moguće povlačenje mirovnjaka

17:16h

"Krvavi novembar" kulminirao žestokim okršajem u Samari

17:24h

Pokrenut nezvanični mirovni plan o Bliskom istoku

17:32h

Ministarska konferencija OEBS-a: Terorizam glavna tema

17:40h

Drugi dan sastanka ministara odbrane NATO

      


FastCounter by LinkExchange