[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 2. 12. 2003.

 
 
 

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Foto

Supruga Radomira Markovića dolazi na suđenje

Odložen početak suđenja za ubistvo četvorice funkcionera SPO

Milan Radonjić slomio nogu

Bivši šef beogradskog RDB-a u bolnici od 27. novembra. Tužilac zatražio kompletnu lekarsku dokumentaciju

BEOGRAD - Novo suđenje okrivljenima za ubistvo četvorice funkcionera SPO na Ibarskoj magistrali, 3. oktobra 1999, nije juče održano u Okružnom sudu jer se na pretresu nije pojavio četvrtooptuženi Milan Radonjić, bivši šef beogradskog centra RDB-a, za koga je njegov branilac izjavio da je 27. novembra slomio nogu i da se nalazi na lečenju u Institutu za ortopediju na Banjici. Radonjićev branilac, advokat Zora Dobričanin-Nikodinović dostavila je sudu potvrdu iz bolnice, ali je tužilac Milutin Dragutinović zatražio da se pribavi i kompletna medicinska dokumentacija za optuženog, čije je prisustvo, kako je rekao, na suđenju neophodno.

Na optuženičkoj klupi pored Radomira Markovića (57), bivšeg šefa RDB-a, optuženog za organizaciju zločina, i bivših pripadnika "crvenih beretki", prvookrivljenog Nenada Ilića zvanog Glavonja (27), optuženog da je vozio kamion-ubicu i njegovog saučesnika Nenada Bujoševića Ramba (34), prvi put juče su sedeli i bivši funkcioneri saobraćajne policije Dragiša Dinić i Vidan Mijailović, koji se terete za pomoć učiniocima posle izvršenog krivičnog dela. Protiv Dinića i Mijailovića, pre nekoliko meseci Peto opštinsko tužilaštvo podiglo je optužnicu zbog sumnje da su prikrivali tragove o kamionu-ubici, a posle ukidanja prvostepene presude od strane Vrhovnog suda u septembru, njihov predmet je pripojen spisima optuženim za ubistvo.

Bivše "beretke" pod istragom

Tužilac Milun Dragutinović juče je novinarima potvrdio da je preuzeo istragu protiv Milorada Lukovića Legije zbog sumnje da je bio jedan od organizatora zločina i Branka Buce Đurića, bivšeg načelnika SUP-Beograd. Tužilac je potvrdio i da je pokrenuta istraga protiv bivših "beretki" Dušana Maričića Gumara, Branka Berčeka i Leonida Milivojevića zbog sumnje da su crvenim "golfom" odvezli Ilića posle zločina. Dragutinović je rekao da ne zna da li će predmet za ubistvo četvorice funkionera SPO-a, naknadno preći u nadležnost Specijalnog suda. Po njegovim rečima, takva odluka zavisi od stava specijalnog tužioca Jovana Prijića.

Prvobitnom presudom, Marković je osuđen na sedam godina zatvora zbog pomoći učiniocima posle izvršenog krivičnog dela, Ilić i Bujošević zbog ubistva na po 15 godina, dok je Radonjić oslobođen optužbe usled nedostatka dokaza. Vrhovni sud je, međutim, ukinuo presudu Okružnog suda jer je "nezakonito prekrojio optužnicu" u slučaju Radomira Markovića koji nije otkrio naredbodavca zločina. Okružni sud, po oceni više sudske instance, nije cenio Bujoševićev i Ilićev iskaz iz istrage u kome su priznali Markovićevu umešanost u zločin.

Na suđenju, pred novim sudskim Većem sudije Bojana Mišića, nisu se juče nisu pojavili Vuk i Danica Drašković koji su pozvani u svojstvu svedoka, a sledeći pretres zakazan je za 2, 3, i 4. februar.

D. ĆURUVIJA


vesti po rubrikama

^hronika

18:01h

Odložen početak suđenja za ubistvo četvorice funkcionera SPO

18:10h

Knjaževac: Prodavao narodu pokvareni sir

18:18h

Saopštenje MUP-a Beograd: Nije bilo prinude

18:27h

Vinkovci: Zaplenjeno 52 kg heroina

23:21h

Šabac: Utopio se podoficir Vojske SCG

 


     


FastCounter by LinkExchange