[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 2. 12. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Antihaške izborne liste ni "Sablja" ne seče

Da li će Srbija dobiti

"dopisne" poslanike

Nova vlast omogućila kandidovanje Šešelju, Miloševiću i Pavkoviću, iako se i za neke obične poslove, a kamo li javnu funkciju, traži potvrda da niste pod istragom

BEOGRAD - Niko nema što Srbin imade pa ni tri nosioca liste kandidata za predstojeće parlamentarne izbore od kojih dvojicu preslišavaju haške sudije zbog zločina u ratu u kojem "nismo učestvovali", dok trećeg očekuje ista sudbina. Republička izborna komisija izašla je u javnost s pravnim tumačenjem da ne postoji pravna smetnja da Vojislav Šešelj, Slobodan Milošević i Nebojša Pavković budu nosioci izbornih lista, pa ni kandidati za poslanike.

Akcija "Sablja", sprovedena nakon ubistva premijera Srbije dr Zorana Đinđića, kako su to izjavljivali predstavnici vlasti, imala je za cilj privođenje pravdi antihaških lobista i kriminalaca koji su želeli povratak na staro i zadavanje udarca mladoj demokratiji. Ali, sada ista ta vlast, koja je imala tri godine da izmeni izborno zakonodavstvo, omogućila je haškim optuženicima da budu nosioci izbornih lista, pa možda i "dopisni" narodni predstavnici, koji će "na daljinski" učestvovati u radu Skupštine Srbije. Da se ne radi o zemlji koja hoće u Evropsku uniju i Partnerstvo za mir možda sve i ne bi izgledalo toliko apsurdno, ali ovo je sigurno veliki minus u očima međunarodne zajednice.

- Praznine u našem izbornom zakonodavstvu su očigledne, međutim tumačenja RIK-a, pa i nekih pravnika da se neko može kandidovati dok se ne dokaže da je kriv, pa čak i haški optuženici, protivno je duhu Ustava. Ako se pažljivije prouči Ustav, vrlo lako dolazite do zaključka da se na javnoj funkciji ne može naći neko protiv koga se vodi istraga, odnosno krivični postupak. I da bi dobili posao u MUP-u ili nekom drugom radnom mestu, neophodna vam je potvrda da niste osuđivani ili pod istragom. I međunarodne konvencije koje smo prihvatili su potpuno jasne u tom pogledu, a naročito kada se radi o haškim optuženicima.

Pored toga odredbe o pritvoru Haškog tribunala su potpuno jasne, pa se postavlja i tehničko pitanje kako bi pritvorenici mogli učestvovati u radu parlamenta. Nova vlast očigledno nije očekivala da će se jednog dana dogoditi da se pomenuti pojave kao nosioci lista - izjavio je Milan Simić iz Komiteta pravnika za ljudska prava.

Dr Nebojša Popov rekao je da ovo liči na pranje biografija onih koji su optuženi za zločine pred domaćom javnošću i potiranje svih sumnji i potrebe da se za zločine odgovara.

- Do izmene izbornog zakonodavstva nije došlo jer je nova vlast bila opsednuta sobom, a nije imala ambicije da pravi državu. Ovo će, pre svega, imati negativne posledice po nas same, jer ne može se praviti država dok se ne reši pitanje odgovornosti za zločine. Pravnička tumačenja, prema kojima se pomenuti mogu kandidovati, biti nosioci liste, pa možda i izabrani za poslanike, su fascinantna - rekao je Popov.

Omogućavanje ovakvog kandidovanja može se čitati u Evropi i kao novo inaćenje sa haškim sudom, sa svetom i nepostojanje želje demokratske vlasti da ispunjava svoje međunarodne obaveze koje je sama preuzela. Možda će pojava haških optuženika biti i izborni autogol za stranke koje predstavljaju, ali u Srbiji nije zahvalno baviti se prognozama. Demokratski nastrojeni birači možda kao povoljnu okolnost vide to što će "slobisti" ipak pre glasati za Miloševića nego ustupiti deo glasova radikalima, kao što je to verovatno bio slučaj na prethodnim predsedničkim izborima. Hoćemo li imati dopisne haške poslanike, znaće se ubrzo nakon 28. decembra.

I. Stojković


vesti po rubrikama

^društvo

16:14h

Antihaške izborne liste ni "Sablja" ne seče

16:23h

Filip Zepter tužio novine i Otporaša

16:31h

Prognoza Republičkog hidrometeorološkog zavoda

16:40h

Nebojša Čović na regionalnoj konferenciji "Data protection"

16:49h

Za 6.000 najugroženijih porodica u Srbiji

16:57h

Pomoć USAID-a užičkom Zdravstvenom centru

17:06h

NVO uputile apel partijama

17:13h

"Rotarijanci" pomažu oboleloj deci

23:18h

Bogosavljević: Monarhiju podržava 15 odsto građana

 


     


FastCounter by LinkExchange