[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 1. 12. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Završena dekontaminacija radioaktivnog tovara u Donjem Međurovu

Opasne materije prenete u Vinču

NIŠ - Grupa za dekontaminaciju Instituta za nuklearna istraživanja u Vinči, predvođena Miodragom Mandićem, završila je juče uklanjanje prašine, u kojoj je konstatovano prisustvo radioaktivnih elemenata, sa tovara koji je se od sredine oktobra nalazi na Železničkoj stanici u Donjem Međurovu.

Reč je o 16.170 kilograma gvožđa, koji je preduzeće "Kuzman" iz Sokobanje izvezlo u Makedoniju za potrebe skopske Železare. Međutim, jedan od devet vagona, u kojima se nalazilo gvožđe, vraćen je u Srbiju zbog neodgovarajućih karakteristika profila, a na graničnom prelazu jugoslovenski organi su utvrdili prisustvo radioaktivnog zračenja u granicama višim od dozvoljenih.

- Izvršili smo dekontaminaciju vagona, tako da on može da se normalno koristi, kao i gvožđa koje je bilo istovareno na prostor kraj pruge. Sakupili smo oko 800 kilograma prašine, tečnosti i mulja u kojima je utvrđeno prisustvo radijuma i njegovih izotopa i ovaj tovar ćemo prebaciti specijalnim vozilom do Instituta u Vinči, gde će biti bezbedno uskladišten - rekao je juče za "Glas" Miodrag Mandić, rukovodilac grupe za dekontaminaciju.

Mandić je potvrdio navode Ministarstva za zaštitu životne sredine da nije bilo opasnosti po zdravlje ljudi jer nivo radijacije, mada viši od dozvoljenog, nije bio dovoljno visok da izazove posledice po stanovništvo ili okolinu.

D. K.


vesti po rubrikama

^vesti

18:11h

Završena dekontaminacija radioaktivnog tovara u Donjem Međurovu

18:20h

Crna Gora od danas racionalizuje potrošnju lekova

18:29h

Patrijarh Pavle rukopoložio episkopa veličkog Joakima

18:37h

Kragujevac: Spremanje u biblioteci u Rekovcu

   


     


FastCounter by LinkExchange