[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 1. 12. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Kome je sve u interesu da propadne srpska lustracija?

Svi bi sad da operu biografije

Na funkcijama više neće moći da budu doušnici,čuvari istine u medijima, ratni i drugi profiteri, agitatori mržnje…

BEOGRAD - Kada bi, nekako, mogao da se napravi foto-robot tipa kojim će se u sledećih deset godina baviti srpska Lustraciona komisija, a da se iz njega vidi mentalni, ili još bolje, moralni sklop ličnosti, nema sumnje da bi jedan od ponuđenih likova bio neko ko rado ili "pod moranje" prisluškuje i prikupljene podatke iz svoje okoline prenosi na "nadležno mesto".

Za novac, neku privilegiju, ili onako, zato što to voli, što mu se prohtelo, ili iz inata, pakosti, ubeđenja. On je mogao biti neko kome je mrsko bilo sve, sem crvene petokrake, neko od "čuvara istine u medijima", "čuvara Ustava", "srpstva", ili neki "vođa" paravojne formacije u poslednjim balkanskim ratovima, neko ko je pretio "zarđalom kašikom", ko je zatvarao ljude zbog viceva, ali "divan čovek i demokrata", pa i "naš mirni, tihi, dobri i požrtvovani komšija".

Mogao bi to biti i neko u koga se javnost zaklinje kao u moralno čistu osobu, a da na papiru, u nekoj "službi" postoji kompromitujući podatak kako je reč o običnom denuncijantu, koji je iz potaje "iznajmljivao uši". Ništa se ne zna sve dok se ne otvore ti dosijei.

Trebalo bi da super robot pokaže kako je neki takav lik, sa nekog položaja u državnoj vlasti, kinjio ljude na verskoj, rasnoj, ili nacionalnoj osnovi. Podmetao im, proganjao ih, agitovao protiv svih onih koji ne liče na njega, ne pripadaju njegovoj ideologiji i partiji, i jer imaju drugačiju boju kože, akcenat, nisu "njegove" nacionalnosti, koji ne nose "njegovu" značku i znamenje, koji se ne klanjaju "njegovom" Bogu, ne slave istog sveca.

A, uz sve to bi opisani lik danas hteo da je nekako u vlasti, da bude narodni poslanik, recimo. Ili, možda šef države, ili niži državni službenik, funkcioner u opštini, direktor preduzeća, načelnik okruga, poslanik, ministar, premijer. Ili, upravnik zatvora, sudija, guverner, ili bar direktor Nacinalne štedionice.

Nažalost, takav foto-robot nije moguće napraviti, i zato će pomenuta Komisija morati "pešice" da pretražuje po dosijeima državne bezbednosti i BIA, ne bi li kad obavi posao, od takvih pročistila bar političku i državničku scenu Srbije.

Kakvi su izgledi da to u Srbiji uspe, i da dokazano odgovorni za kršenje ljudskih prava ne dođu ponovo na visoke položaje u zemlji?
- Sve zavisi od političke volje da se zakon sprovede, upozorava Sima Radulović, predsednik pomenute komisije i ističe da će sve biti u rukama političara i novog parlamenta. On upozorava i na mogućnost da neko zaustavi ovaj postupak, kroz koji su inače prošle sve zemlje u kojima su se kad-tad u prošlosti drastično kršila ljudska prava.

- Prvi zakon koji bi doneo neki, ne-daj-bože, novi nedemokratski parlament, bio bi zakon o ukidanju Zakona o lustraciji, i to je najveća opasnost i to vam sve govori.

Manipulacije

Na pitanju lustracije u Srbiji danas postoji jasna i oštra politička podela, koja se videla i prilikom usvajanja Zakona u Skupštini i izbora članova komisije, podseća on i dodaje:

- Pogledajte šta danas, kada još nismo takoreći ni počeli da radimo, govore po nekim medijima, pa će vam sve biti jasno. Kažu da će komisija da "prekraja izbornu volju građana na parlamentarnim izborima". Čista glupost. Niti ćemo to raditi, niti za tako nešto imamo mandat, kaže Radulović.

- Tu se sada namerno i zlonamerno brkaju pojmovi, pošto Komisija nema pravo ni da nekog kandidata skine s izborne liste, niti da mu oduzme mandat ako bi bio izabran u Skupštini, čak i onda kada bi se dokazalo da je odgovoran za drastično kršenje ljudskih prava.

A Zakon je precizan - kada se utvrdi da je neko kršio ljudska prava, ne može konkurisati niti biti na državnoj funkciji u sledećih pet godina samo lice koje postavlja neki organ, a to su recimo ministri, guverneri, premijeri, načelnici, direktori. Ne odnosi se na one koji se biraju na izborima, te tako ni na poslanike koji na izborima dobijaju mandate. Za izabrana lica važi drugo zakonsko pravilo, upozoravaju se da su grešili, čak i javno, i ostanak na funkciji pretstavlja moralnu odluku tog pojedinca i onih koji su mu dali poverenje. U toj su grupi poslanici, odbornici i svi oni kojima je "narod dao poverenje na izborima".

Ima prigovora i da je komisija odocnila, da je trebalo pregledati sve izborne liste kandidata za naredne parlamentarne izbore. Radulović, međutim, objašnjava da ništa nije propušteno, ako nije urađena prethodna lustracija. To bi bio užasno dug i obiman posao, s obzirom da samo za parlament ima više od deset lista sa po 250 imena. Po njemu, Zakon omogućava da se za njih uradi takozvana naknadna lustracija, tako da će biti pročišćena konačna lista poslanika u Skupštini posle izbora. I ne samo oni, nego će se komisija pitati i ko može zatim biti u Vladi, ko ministar, ko na čelu vojske, policije i BIA, ko šef diplomatske misije. Spisak onih koji će se proveravati pre nego što dođu na neku od tih funkcija je ogroman i za sve njih, ukoliko se utvrdi da su bili neodgovorni, važi ono, pomenuto pravilo eliminacije u trajanju od pet godina.

Tukli, pa ništa

Mnogima, ipak, nije jasno koji su to konkretni gresi, kojima će Lustraciona komisija pročišćavati srpsku vlast. Radulović kaže kako dosijei još nisu otvarani niti pregledani, ali da bi po njegovom mišljenju tu moglo da se nađe bar tri grupe odgovornih.

- U prvoj bi bili svi oni političari i ljudi iz vlasti koji su u proteklih deset i više godina raspirivali versku i nacionalnu mržnju. Oni su pozivali i vodili ljude u ratove, i ni danas ne odustaju od suludih ideja koje su nanele toliko patnje građanima Srbije, kako Srbima, tako i svima ostalima. U sledećoj su grupi svi oni silni i moćni lokalni pojedinci koji su bahato kršili ljudska prava. Setimo se premlaćivanja Otporaša, a neki slučajevii još nisu sudski dovedeni do kraja. Kada govorim o moćnicima, imam u vidu diskriminaciju od zapošljavanja, pa sve do onih koji su određivali kvote za uvoz i izvoz roba, a na čemu su stekli ogromna bogatstva. U treću bih svrastao pojedince u pravosuđu, od onih koji su krali izbornu volju građana, do onih koji se nisu libili da donose politički obojene presude.

Radulović navodi i kako će Lustraciona komisija uzimati u "rad" i one slučajeve kada su činjena krivična dela, a nastupila je sudska zastarelost. Sve ostalo, po njegovom sudu, mora biti predmet rada krivičnih organa, jer komisija time ne može da se bavi.

- Za pravosuđe i te kako ima posla, jer, pošteno govoreći, šta građani imaju od toga što neko neće moći pet godina da obavlja državnu funkciju, zaključuje predsednik Lustracione komisije.

Mlica Dapčević


vesti po rubrikama

^tema

17:20h

Kome je sve u interesu da propadne srpska lustracija?

17:35h

Zraci istine o Kosmetu polako se probijaju i na zapadu

 


     


FastCounter by LinkExchange