[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 1. 12. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Savremena kuga svakih pet minuta odnosi po jednu žrtvu

Najopasniji seks bez kondoma

PARIZ, VAŠINGTON, JOHANESBURG (Tanjug-spec) - Ravno 22 godine nakon što je otkriveno da zlokobni virus izaziva sidu, ta opaka bolest , "savremena kuga" za koju još nema pravog leka, dnevno odnosi u proseku 8.000 života i zarazi novih 14.000 osoba - prosečno svakih 14 sekundi jedna osoba postaje zarazna i svakih pet minuta neko umire od side.

Broj inficiranih u svetu već je premašio 42 miliona, od kojih je više od dve trećine na afričkom kontinentu. Samo ove godine od side je umrlo tri miliona ljudi. Afrika je na glavnom udaru strahovite epidemije side koja je već dovela do dvostrukog povećanja opšte smrtnosti, čak triput veće smrtnosti dece, dok je prosečni životni vek opao za 20 godina. Podsaharska Afrika i dalje je najugroženija epidemijom ove opasne bolesti.

Južna Afrika ima skoro pet miliona zaraženih, na drugom mestu je Indija sa više od četiri miliona inficiranih. Bocvana, koja ima svega oko 1,6 miliona stanovnika, procentualno ima najveći broj HIV-pozitivnih u svetu - čak svaki treći odrasli stanovnik je zaražen ili oboleo.

Na širenje bolesti utiču razni faktori. Neobaveštenost je još uvek na visokom nivou čak i u zemljama kao SAD, gde se procenjuje da u globalu, najmanje četvrtina od 850.000 do 950.000 zaraženih osoba ne zna da je seropozitivna. Uz to, porast bolesti koje se prenose seksualnim putem (na primer gonoreja) u Australiji, Japanu, zapadnoj Evropi i SAD svedoče o porastu rizičnog seksualnog ponašanja, pre svega među mladima i kod homoseksualaca, a time raste i opasnost od side. Za načine prevencije, pre svega kondome i uzdržavanje od rizičnih kontakata, javnost se upozorava i beleže se prvi pozitivni odjeci, ali se tome, na primer, protivi Vatikan.

Zaraženi transfuzijom

PEKING (SRNA-AFP) - Procenjuje se da je u Kini veliki deo zaražen virusom putem transfuzije krvi. Tako je u severoistočnoj kineskoj pokrajini Đilin oko 300 seljaka zaraženo je HIV virusom nakon dobrovoljnog davanja krvi u jednoj vladinom zavodu za transfuziju. Vlada je zavod za transfuziju otvorila 1985. godine, a zatvorila ga je 1994. godine.


Lekovi skupi

Iako su multinacionalne farmaceutske kompanije snizili cene lekovima za 80 do 90 odsto u poređenju sa nekadašnjim tretmanom koji je koštao između 10 i 15 hiljada američkih dolara godišnje, čak je i sadašnja cena od 200 do 300 američkih dolara godišnje nedostupna za ogroman obolelih u najugroženijim zemljama. Broj obolelih u svetu kojima je terapija dostupna jedva dostiže 800.000, od čega 500.000 u bogatim zemljama u kojima ima samo 1,6 miliona zaraženih od ukupnog broja u svetu.


vesti po rubrikama

^slobodno vreme

19:30h

Horoskop za ponedeljak

19:45h

Savremena kuga svakih pet minuta odnosi po jednu žrtvu

19:55h

Mesečni horoskop za decembar - prvih šest znakova (1)

      


FastCounter by LinkExchange