[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 1. 12. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Inđijski veterinari pojačali kontrolu

Objavili rat stočnim zarazama

INĐIJA - Veterinarska stanica u Inđiji, sa devet veterinara i četrnaest tehničara i pet ambulanti, u svim većim selima ove opštine uz pomoć lokalne samouprave objavili su pravi rat stočnim zarazama.

- Posebno smo se spremili za predstojeće masovne svinjokolje kada, poslednjih dana novembra i tokom decembra, pregledamo uzorke na trihinelu kao i do kraja godine u kojoj pregledamo oko 20.000 uzoraka na ovu stočnu zarazu koja je najmasovnija u ovom kraju. Preglede, čija cena je 150 dinara po uzorku, ne plaćaju građani, već troškove snosi budžet SO, pa sav rizik zaraze snose vlasnici svinja a retki su oni koji se odlučuju da meso konzumiraju pre kontrole - kaže Branislav Obradović, direktor Veterinarske stanice u Inđiji.

Pojava besnila

Trenutno je područje inđijske opštine proglađeno za zaraženo besnilom, koje je najopasnije za čoveka, jer je nedavno kod Starog Slankamena ubijena besna lisica, što je potvrdio Pasterov zavod u Novom Sadu. Preduzete su sve mere za ovakve slučajeve, gde su dosta pomogli ovdašnji komunalci, ali najveća opasnost za prenošenje zaraze preti od pasa lutalica.

Treba napomenuti da je nedavno laboratorija opremljena najsavremenijom opremom, aparatom za veštačku digestiju koji odjednom kontroliše 100 uzoraka, pa se ovaj posao obavlja brže i sa većom pouzdanošću a mogu se pregledati i suhomesnati proizvodi i prerađevine, za šta do sada nisu postojale mogućnosti.

Posle više godina u Sremu se nedavno pojavila i bruceloza koja je, pretpostavlja se, nomadskom ispašom stigla u ove krajeve. Zbog toga su inđijski veterinari pregledali oko 2.700 koza i ovaca i 2.500 goveda, a troškove ove akcije snosio je budžet Republike Srbije. Ova zaraza nije otkrivena ali je jedno stado ovaca stavljeno pod kontrolu.

Leukoza, obolenje goveda koje nije opasno za čoveka, otkrivena je ove godine u nekoliko slučajeva a goveda su išla na prinudno klanje.
- Ovi tereni su pogodni za širenje stočnih zaraza i naš zadatak je da preventivno delujemo da ne bi oboleli ljudi, što se do sada nije dogodilo, u čemu nam značajno pomaže lokalna samouprava - dodaje Branislav Obradović, direktor Veterinarske stanice u Inđiji.

RADOJICA ŽIVANOVIĆ


vesti po rubrikama

^Regioni

15:06h

Novi Kneževac: Radnici AD "Tisa" u štrajku od maja

15:11h

Napreduje obnova manastira Dubnica pod planinom Javor

15:20h

Najstariju vinogradarsku zadrugu u Srbiji kupio Italijan

15:27h

Neizvesno uvođenje gradskog autobusa za Čardak

15:33h

Novina u poslovanju niškog "Žitopeka"

15:40h

Reakcije povodom prodaje Brestovačke banje

15:48h

Loznica: Dobar odziv srednjoškolaca - dobrovoljnih davalaca krvi

15:52h

Kriza u borskom Zdravstvenom centru

16:00h

Inđijski veterinari pojačali kontrolu

16:07h

U poslovnici "Rekreatursa" u toku podela zimskih aranžmana

 
 


     


FastCounter by LinkExchange