[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 1. 12. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Radnici AD "Tisa" u štrajku od maja

Poštar zvoni na otkaz

Direktor potpisao 97 rešenja o otkazu uz obrazloženje da je otkrio nepravilnosti u Ugovoru o radu

NOVI KNEŽEVAC - "Kada nam je vlast pre nekoliko godina privatizacijom društvenih preduzeća obećala bolji ekonomski položaj, lepši i ugodniji život, poverovao sam u to. Ceo svoj radni vek proveo sam u trgovini, nadao sam se boljim danima, a sada nakon 33 godine radnog staža u trgovini izbačen sam na ulicu. Da li je to pravedno", postavlja pitanje sebi i drugima Antal Nađ, jedan od 97 radnika AD "Tise" kome je protekle nedelje uručen otkaz, potpisan od strane Roberta Baloga, direktora ovog preduzeća. Balog je otkaze obrazložio time što je Inspekcija rada ustanovila određene nepravilnosti u potpisanim Ugovorima o radu.

Podsetimo, oko 150 radnika AD "Tise" podnelo je svojevremeno Opštinskom sudu u Novom Kneževcu kolektivnu tužbu kojom se od poslodavca potražuju neisplaćene zarade u visini od 15 miliona dinara. Takođe su radnici u više navrata insistirali od Agencije za privatizaciju da se raskine kupoprodajni ugovor između ovog preduzeća i većinskog vlasnika Tivadara Bunforda iz Subotice, koji je na aukciji 14. oktobra prošle godine kupio 70 odsto društvenog kapitala novokneževačke "Tise". Bunford je za ovo preduzeće platio 27.106.000 dinara uz obavezu investicionog ulaganja u narednom periodu u visini od 8.310.000 dinara.

Odbili prijem rešenja

Otkazi za 97 radnika AD "Tise" iz Novog Kneževca koji se nalaze u štrajku skoro šest meseci zahtevajući isplate zaostalih zarada za 10 meseci, stigle su kao preporučena pošiljka poštom. Međutim, radnici su otkaze odbili da prime, a tabak svih 97 rešenja okačili su na oglasnu tablu u direkciji preduzeća.

Gluv na opomene

Prema informacijama koje su stigle iz Agencije za privatizaciju sporna je bankarska garancija kupca koja ga Ugovorom o kupovini "Tise" obavezuje na investiranja i ulaganja u ovo preduzeće. Agencija je u više navrata uputila opomenu novom vlasniku Tivadaru Bunfordu pod pretnjom da će, ako ne ispuni svoje obaveze, Ugovor biti raskinut.

Međutim, radnici nezadovoljni stanjem u kolektivu nakon preuzimanja firme novog vlasnika započinju štrajk samo nekoliko meseci posle privatizacije, potom proglašavaju vanredno stanje, da bi u generalni štrajk skoro svi radnici stupili 31. maja ove godine. "Inspekcija rada kontrolu je obavila 17. jula ove godine i to onda kada su, važno je napomenuti, radnici uveliko bili u štrajku. Poslodavac je potom doneo novu sistematizaciju radnih mesta i u dva navrata u toku septembra upućivao zaposlenima poziv da potpišu novi Ugovor o radu", kaže Milan Perkučin predsednik Sindikalne organizacije i Štrajkačkog odbora AD "Tisa".

- U obrazloženju Rešenja o otkazima, čiji je tekst isti, navodi se da se radnici bez obrazloženja i razloga nisu odazvali pozivu da zaključe nove Ugovore o radu. Međutim, da su radnici u zakonskom štrajku ne spominje se ni u jednoj rečenici - napominje Perkučin.

Ovi radnici "Tise" po svemu sudeći podneće žalbu protiv poslodavca i kolektivnu tužbu Opštinskom sudu u Novom Kneževcu, zbog nepoštovanja prava manjinskih akcionara i kršenja odredbi Zakona o radu i Zakona o štrajku. Takođe će se, kako ističu, po ko zna koji put obratiti Agenciji za privatizaciju i drugim nadležnim organima koji su se do sada uglavnom oglušili o njihove probleme.

J.L.


vesti po rubrikama

^Regioni

15:06h

Novi Kneževac: Radnici AD "Tisa" u štrajku od maja

15:11h

Napreduje obnova manastira Dubnica pod planinom Javor

15:20h

Najstariju vinogradarsku zadrugu u Srbiji kupio Italijan

15:27h

Neizvesno uvođenje gradskog autobusa za Čardak

15:33h

Novina u poslovanju niškog "Žitopeka"

15:40h

Reakcije povodom prodaje Brestovačke banje

15:48h

Loznica: Dobar odziv srednjoškolaca - dobrovoljnih davalaca krvi

15:52h

Kriza u borskom Zdravstvenom centru

16:00h

Inđijski veterinari pojačali kontrolu

16:07h

U poslovnici "Rekreatursa" u toku podela zimskih aranžmana

 
 


     


FastCounter by LinkExchange