[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 1. 12. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Reporter "Glasa" među bivšim udarnicima radnih akcija na proslavi nekadašnjeg Dana Republike u hotelu "Junior" u Brzeću

Kopaonik, ovde Medveđa

Zidali državu na "oruk", sanirali terene, a meštane naučili higijeni. Međutim, kada je to bilo, niko u skupu ne može tačno da se seti

Ovde te niko ne pita odakle si već na kojoj si akciji bio. Tako se mi bivši akcijaši prepoznajemo. Ja sam sa ORA "Medveđa", jer smo tamo uvodili struju u šiptarska i srpska sela. Kolega je ORA Kopaonik i tako se raspoznajemo- upućuje nas u akcijaški kodeks ponašanja Milan Tucović.

U hotelu"Junior" u subotu, baš na nekadašnji Dan Republike, 29. novembar, okupilo se oko trista ondašnjih omladinaca, sa radnih akcija širom bivše Jugoslavije.
- A, inače, moja prva radna akcija bila je na izgradnji Novog Beograda i tamo sam upoznao sadašnjeg kuma Dragana Topisinovića iz Niša - dodaje Tucović.

Ovo što ste ovde zatekli je partija koju ne okuplja nikakvo političko opredeljenje, već prijateljstvo i drugarstvo, koja traju ponekad decenijama, objasnio je i Tucovićev kum Topisinović.

Nekoliko puta u toku tog subotnjeg popodneva Georgi Genov nam je ponovio da bučni i tradicionalni skup akcijaša "nema veze" sa politikom, a još manje sa Danom Republike. Georgi je u svoje vreme bio komandant omladinske radne akcije "Kopaonik". Sanirao je terene od zemljotresa. Tačno, koje je to godine bilo, niko u veselom skupu nije mogao tačno da se seti, pa su zaključili da je to moralo da bude ni pre, ni kasnije, nego baš posle nekog zemljotresa. Georgi je zatim radio na akciji koja je raščišćavala teren za izgradnju hotela "Junior", pa je i postavio kamen temeljac ovom zdanju.

- Hteli smo da ovo bude centar za mlade, švedsko selo na razmeđi istoka i zapada. A ovde nije bilo ni vode, ni struje. Spojili smo ipak ovo mesto sa civilizacijom. Vidite da smo od seoske sredine napravili turističko mesto, i što je bilo još važnije otkad su akcijaši došli u ove krajeve ponašanje i način življenja meštana se promenio. Oni tada nisu znali ni za osnovne higijenske navike. I kako bi u ovoj divljini. Bili su nepoverljivi, pa su se i pobunili protiv izgradnje hotela i protiv akcijaša. Zaostali i neobrazovani, većina je sklapala brakove sa bliskim rođakama. A evo, pogledajte sada, izdaju sobe turistima, prodaju med, slatko od kupina, kajmak, pršut - priča Georgi, koji je dugo posle akcije, bio i direktor ovog hotela, a danas je pomoćnik direktora "Studija B".

Na akcijama je bilo svega, pa se tako sećaju da jedna brigada republičkog SUP-a nije htela da održi sastanak, jer im je nedostajala Titova slika. Kada su fotografiju, veliku i uramljenu, doneli i postavili sastanak je mogao da počne. Mnoge su akcijaške ljubavi prerasle u brakove, iz kojih su rođena deca danas već na studijama, dok se roditelji na ovakvim skupovima još uvek prisećaju kako je bilo kad ih je komandant brigade zaticao raznim situacijama.

Na akcijama nije bilo problema i sve se rešavalo dogovorom, mada se poneki prisećaju da su na Korčuli pevali "Tamo daleko", pa su hteli "ekspresno" da ih vrate za Srbiju.

Akcijaši kažu da ko nije bio na akciji ne može da zna kakva su tu prijateljstva izgrađena - za čitav život, a sa Hrvatima i Slovencima, čuli su se i za vreme rata.

Oni koji su učestvovali baš na radnoj akciji gde je teren za hotel "Junior" raščišćavan, a i ostali koji ovde dolaze svake godine na tradicionalni skup kažu da su najnesrećniji što je hotel na tenderu.
- Napravljen je za talentovanu decu. Šteta bi bila da postane hotel u klasičnom smislu i da mladi izgube ovaj prostor, jer još jedan takav objekat Srbija nema -kaže nekadašnji akcijaš, Dragan Topisirević, sada direktor Regionalnog centra za talente u Nišu.

- Onakav kakav je zamišljen, da okuplja decu i omladinu i sa svim spotrtskim terenim koje nudi, "Junior" je mogao da bude prvi u Evropi- dodaje s tugom Georgi Genov, dok se priseća akcijaških dana.

- Bilo je karijerista, ali većina je na akcije dolazila iz entuzijazma- priča nam akcijaški bračni par Gordana Radaković Srbulović i Slobodan Srbulović.

- Kako bi inače mnogi od nas tada otišli na Korčulu. Za većinu je to bio jedini način da negde otputuju- kaže Gordana i priča nam kako su se njih dvoje upoznali na akciji "Lagator 86" u Loznici.

Sećali su se akcijaši da ih je verno pratio duž cele tadašnje Jugoslavije kroz noćne emisije Radio Beograda, RadovanBrankov. Iz Karavana novinara pamte i Slavka Simića, a napominju da su "njihovi ljudi" bili i Branko Pešić, Mića Bogdanović, Srećko Mihajlović i Desimir Jeftić. Zorana Anđelkovića, Bakija, nisu pomenuli, ali su nam meštani rekli da je prvog dana proslave dolazio. Duže no u hotelu "Junior" zadržao se u "Kolibi", obližnjoj kafani u etno stilu, koja je i u subotu bila prepuna akcijaša.

TEKST I FOTO: N.E. STANISAVLJEVIĆ


vesti po rubrikama

^ljudi i događaji

15:13h

Reporter "Glasa" na proslavi nekadašnjeg Dana Republike u hotelu "Junior" u Brzeću

15:40h

Subotički amateri od džeparca snimaju film o bombi iz Palićkog jezera

16:01h

Taj ludi, ludi svet: Avion na solarni pogon

 
 


     


FastCounter by LinkExchange