[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 1. 12. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Završeni 12. Dani Zorana Radmilovića

Nagrada Petru Božoviću

ZAJEČAR - Žiri dvanaestog festivala Dani Zorana Radmilovića, kojim je predsedavala glumica Ljiljana Stjepanović i koji su sinoć završeni u Zaječaru, odlučio je da nagradu Festivala Zoran Radmilović dodeli glumcu Petru Božoviću koji je preksinoć igrao kralja Ibija u istoimenoj predstavi Pozorišta Kraljevski zetski dom sa Cetinja, a koju je režirao Slobodan Milatović. Novčani deo nagrade u iznosu od 500 evra uručen je dobitniku na sinoćnoj završnoj večeri Festivala.

U obrazloženju nagrade žiri je ocenio da je Božović svojom briljantnom glumom dočarao stvarnost u kojoj živimo. Glumački postupak Petra Božovića je duboko prodro u psiho-socijalnu dimenziju nakazne stvarnosti i dobacio do gledaoca misao....Njegov glumački postupak u tumačenju Kralja Ibija je intelektualan, metaforičan i ukazuje na umetnost glume koja tumači život i sva čudesa koja život donosi. Lik Kralja Ibija u Božovićevoj interpretaciji nosi ležernost užasa koji se predstavlja kao alegorija naše tužne realnosti.

Petar Božović je nagradu prokomentarisao na svoj način.
- Kada sam saznao da treba da dođem na ovaj Festival, rekao sam prijateljima u pozorištu na Cetinju, da će verovatno tu nagradu dati nekom iz Makedonije, Bugarske, šta ja znam. A voleo bi da je ja lično dobijem, najpre zato što se radi o Ibiju, predstavi na temu Zorana Radmilovića. Sada sam stvarno presrećan. Odavno nisam imao tako prijatno osećanje, izjavio je Božović novinarima.

- Dobio sam za ovu predstavu i nagradu Grada teatra Budva ali nije imala tu čar kao ova. Tim pre jer se radi o velikom i dragom glumcu sa kojim sam radio i od koga sam učio. Čak sam jednom sa njim i razgovarao o radu na ovoj ulozi. Ne možete da ne budete pod uticajem Zoranove uloge Ibija, koja i danas ima njegov oreol. Teško je ući u taj krug. Možda sam mali segment ukrao od njega i ako sam u tome uspeo onda sam zaista srećan.

S. M.


vesti po rubrikama

^kultura

16:03h

Izložba Fernanda Botera u pariskom Muzeju "Majol"

16:10h

Premijera filma Gorana Markovića u DKC - u

16:19h

Završeni 12. Dani Zorana Radmilovića

16:24h

Nagrade 36. susreta profesionalnih pozorišta lutaka Srbije

 


     


FastCounter by LinkExchange