[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 1. 12. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Premijera filma Gorana Markovića u DKC - u

Kordon ponovo u Kolarčevoj

Film reditelja Gorana Markovića "Kordon" ovenčan brojnim priznanjima u svetu i kod nas, među kojima su Gran-pri za najbolji film na festivalu u Montrealu, nagrada kritike u Monteljeu priznanja Marku Nikoliću za najbolju ulogu (Car Konstantin u Nišu, Zlatna mimoza u Herceg Novom) biće premijerno prikazan večeras u 20 časova u Dvorani kulturnog centra Beograda. Izbor premijernog bioskopa nikako nije slučajan i predstavlja direktno podsećanje na građanski protest i zimu 1996-97. "Kordon" je istorijski i filmski nastajao i opstojavao u Kolarčevoj ulici - kažu autori - u bioskopskoj sali DKC-a. Te zime grejali su se svi iz protesta i nalazili zaštitu u zbegu od progona.

Sat vremena pre početka premijere biće blokiran, kako je najavljeno, saobraćaj a MUP će formirati kordon na istom onom mestu gde se nalazio i četiri meseca za vreme građanskog protesta (okvir priče filma). Uz kordon će biti prisutna i grupa od stotinak statista, animatora sa pištaljkama, dobošima, sirenama, čekrtaljkama. U holu DKC-a će se emitovati fragmenti iz filma, sa zvučnika će se čuti muzika Diksi benda a premijerna publika se obavezuje da sa pozivnicama ponese pištaljke i druge rekvizite koje je koristila u protestu.

Reditelj Goran Marković je film snimio prema scenariju dramskog pisca Nebojše Romčevića. Scenario je nastao na osnovu drame koja jeste objavljena, ali na pozornici nikada nije izvedena. Zamerke da je ovim filmom rehabilitovao Miloševićev režim, Goran Marković je negirao konstatujući da je želeo da snimi film o ljudskoj duši i da svoje likove batinaše nije mrzeo. Svako ko vrši nasilje nad drugim, to isto trpi i čini i nad sobom.

Radna filma "Kordon" koncentrisana je oko sudbine šestorice policajaca Zmaja, Crnog, Duleta, Koleta, Seljaka i vozača autobusa policajaca čiji se život pretvorio u besomučno jurenje , udaranje demonstranata, sedenje u kovčegu od autobusa. Bez sna, tople vode, ljudskog razgovora njihova jedina motivacija je jezik mržnje usmeren na demonstrante, drugu vrstu ljudi, rod protiv koga se treba boriti. A u pozadini te priče iskrsavaju tragične sudbine batinaša. Glavne uloge igraju Marko Nikolić, Dragan Petrović Pele, Nikola Đuričkov, Nebojša Milovanović, Nenad Jezdić, Ratko Tankosić, Milutin Milošević, Marija Dakić, Olivera Marković...

Direktor fotografije je Predrag Popović, scenograf Veljko Despotović, kompozitor Zoran Simionović, montažer Marko Glušac, kostimograf Vesna Avramović, a film je snimljen u produkciji RTS-a i "Vioktorija filma" uz podršku Ministarstva za kulturu i informisanje.

V. M.Kordon ponovo u Kolarčevoj


vesti po rubrikama

^kultura

16:03h

Izložba Fernanda Botera u pariskom Muzeju "Majol"

16:10h

Premijera filma Gorana Markovića u DKC - u

16:19h

Završeni 12. Dani Zorana Radmilovića

16:24h

Nagrade 36. susreta profesionalnih pozorišta lutaka Srbije

 


     


FastCounter by LinkExchange