[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 1. 12. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


U Centru "Sava", KUD "Rad" 16. decembra obeležava 28 godina postojanja

Praznik izvornih igara i kola

Velikim koncertom, etnopredstavom "Tragovi" sa 45 tačaka, 16. decembra u Centru "Sava", Kulturno umetničko Društvo "Rad" obeležiće 28 godina uspešnog i trofejnog rada. Za nešto manje od tri decenije postojanja, OKUD "Rad" osvojio je pregršt pohvala i nagrada, brojem ravno 238, među kojima su i neka od najvećih svetskih priznanja Zlatni krst svete Jelena osvojen, na Festivalu slavjenske kultute u Španiji, dva laureata Ruske federacije i još gomila pehara sa domaćih i inostranih etnotakmičenja. Povod za proslavu je i veliki jubilej Bratomira Bate Lačkovića, umetničkog direktora "Rada", koji se četiri decenije bavi etnografsko-istraživačkim radom.

Kada je 2001. godine, na festivalu folklora "Srbija peva i igra", OKUD "Rad" furiozno odneo pehare u tri konkurencije, za najbolji ansambl, najbolji narodni orkestar i najbolji duet, bilo je jasno da je reč o jednom od najprestižnijih društva koje neguje duhovnu i etnotradiciju Srbije. "Rad" broji gotovo 300 članova, koji sa prvim ansamblom i četiri mlađe konkurencije, jedno od najorganizovanijih družina naše kulture i negovatelja izvorne narodne igre. Zbog svega ovoga članovi OKUD "Rad" česti su gosti u inostanstvu gde dočaravaju duh i etno-bogatstvo naših krajeva. Pohvale i priznanja za umetničko stvaralaštvo "Rada" uvećavaju se progresijskom brzinom. Proslava jubileja u Centru "Sava" prava je prilika da članovi ovog društva, u punom sjaju, pokažu šta znaju i dočaraju duh tradicije, kulučkih i ostaliih igara.

Osoba koja je najzaslužnijiza za veliki uspeh OKUD "Rad", Bata Lačković, za vreme svog višedecenijskog rada učinio je mnogo, ne samo za svoje Društvo, već je negovao i spasao od zaborava mnoge igre i narodne pesme. Bata, i dan danas ide po krajolikim zabitima u potrazi za izvornim izgledom narodnih nošnji. Pored toga Bata je stvorio oko 40 originalnih koreografija, i čovek je koji nastavlja duh i gradi jednu od najbogatijih etno-tradicija. Govoreći o popularnosti naših kola i programu predstojećeg velikog koncerta koji priprema u saradnju sa Petrom Krnjaićem, sekretarom Društva, Bata kaže da Šumadija, kod nas i u svetu ima najbolju prođu.

M. D. R.


vesti po rubrikama

^Beograd

20:45h

Odlukom UO JAT Ervejza, delatnost Privredna avijacija užurbano se seli sa Beogradskog aerodroma u Vršac

20:55h

U Centru "Sava", KUD "Rad" 16. decembra obeležava 28 godina postojanja

21:03h

Malo vrtića na periferiji

21:14h

Počinje kažnjavanje za prekršioce novog režima parkiranja

21:25h

Stanovnici Ostružnice juče oko 15 sati blokirali Obrenovački put

21:33h

Zašto tako, naopako? Vera na komad i na kilo

21:45h

Ideja o kupanju zimi na otvorenom pod znakom pitanja

21:58h

Nemio slučaj u neosvetljenom delu Novog Beograda

22:05h

Dva meseca posle žestokih sukoba i protesta u Trgovačkoj ulici

 


     


FastCounter by LinkExchange