[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 1. 12. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Optuženom organizatoru terorističkog napada u Istanbulu preti doživotna robija

Priznao vezu sa Al Kaidom

Turska štampa piše da je reč o Jusufu Polatu

ISTANBUL (Tanjug, Beta-AP) - Čovek koji je u subotu uhapšen zbog sumnji da je naredio terorističke napade na sinagogu Bet Izreal u Istanbulu 15. novembra, optužen je u Sudu za državnu bezbednost za "pokušaj nasilnog obaranja ustavnog poretka", javio je Frans pres.

Optuženom, ukoliko bude proglašen krivim za pokušaj obaranja ustavnog poretka, što se u Turskoj smatra zločinom jednakim izdaji, preti doživotna robija, najstroža kazna, pošto je u avgustu lane u Turskoj ukinuta smrtna kazna. Policija još nije identifikovala uhapšenog, ali turksa štampa prenosi da se verovatno radi o Jusufu Polatu.

Istraga

Turska je optužila više od 20 osoba po sumnjom da su umešani u terorističke napade, a kako je saopštila zvanična Ankara, svih četvoro bombaša samoubica su bili turski državljani. Prethodnih 18 uhapšenih lica u vezi sa bombaškim napadima na sinagoge u Istanbulu, do sada su optuženi za "pripadnost ili pomoć ilegalnoj organizaciji".

Turski dnevnik Milijet je preneo da je Polat priznao da je pripadnik desetočlane ćelije povezane sa al-Kaidom, kao i da policija ima dokaze da su napadi u Istanbulu imali "podršku" u zemlji i iz inostranstva. Dnevnik Sabah je preneo da su se pripadnici te terorističke grupacije, uključujući i nekolicinu napadača samoubica, upoznali za vreme obuke u Avganistanu. Sabah piše da je uhapšeni je rekao da je čovek koji je izvršio samoubilački napad na HSBC banku u Istanbulu planirao taj napad od juna ove godine zbog, kako je rekao, "okupacije Iraka i patnji muslimana". Taj list je preneo da je ime čoveka odgovornog za napad na banku Habip Aktas.


vesti po rubrikama

^balkan

15:13h

Optuženom organizatoru terorističkog napada u Istanbulu preti doživotna robija

15:26h

Sednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH

15:37h

Predsednik HDZ Ivo Sanader u intervjuu Špiglu najavio saradnju sa Hagom

 


     


FastCounter by LinkExchange