[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 30. 11. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Poznati haker Kevin Mitnik na federalnoj poternici (levo), i na odsluženju
višegodišnje zatvorske kazne

Da li se može stati u kraj virtuelnim kriminalcima?

Lov na hakere

Mnoge privatne kompanije specijalizovale su se za istrage na globalnoj mreži

Pre desetak godina hakeri su bili oni čudaci koji su stalno nešto petljali oko svog računara, ali danas se isti naziv uglavnom upotrebljava za sve one koji svoje informatičko znanje upotrebljavaju u kriminalne svrhe. I njima se može stati na kraj, što dokazuje i uspešnost tajnog projekta TruSecure kompanije pod kodnim imenom IS/Recon.

Jednostavnim pretraživanjem Interneta svako može pronaći masu izvora, alata i ličnih stranica hakera koji se bave legalnim aktivnostima, ali do onog pravog kriminalnog podzemlja, s hiljadama individualaca i grupa koji se bave napadima na veb odredišta, pisanjem i slanjem virusa i zloćudnih kodova, krađama ličnih podataka i slično ipak je malo teže doći.

Firme poput američke TruSecure bave se praćenjem i posmatranjem brojnih njuz sgrupa, IRC-a, P2P čatova i IM-a u potrazi za hakerima zlih namera, kako bi pokušali da saznaju koje su im sledeće tačke napada, a trenutno prate više od 11.000 pojedinaca i oko 900 različitih hakerskih grupa.

Prema njihovim podacima, trenutno na vebu postoji oko 5.500 različitih tačaka ranjivosti, a nove se otkrivaju svakodnevno, koje se mogu iskoristiti za napade, ali hakeri ih koriste tek oko 80 do 90. Celi tim ljudi i računara opremljenih AI programima osigurava sedam stotina njihovih mušterija, ali u 21. veku to definitivno nije dovoljno za osiguranje svih slabih tačaka. IS/Recon je elitna tajna grupa sastavljena od hakera potkovanih kako informatičkim znanjem, tako i poznavanjem ljudske psihologije, čiji je cilj infiltrirati se u najaktivnije zločinačke hakerske organizacije.

Svaki tim sastavljen je od pet ili šest ljudi, od kojih svaki ima od 20 do 30 različitih identiteta. Nakon što oko godinu dana samo posmatraju aktivnosti hakera i pokušavaju da otkriju što su dosada učinili i kakvi su im planovi, stvaraju njihove detaljne profile.

Prihvatanjem njihovog slenga, rituala i ponašanja, zadobijaju i poverenje grupe, a kako su svi kriminalci prilično bahati i vole se hvaliti svojim poduhvatima, pre ili kasnije neki od njih otkrije svoj pravi identitet i počinjena zlodela. Ovom metodom uspeli su dosad da razotkriju skoro sto grupa.

Kad uspeju da se dokopaju i kopije alata koje hakeri razvijaju, daju ga u laboratoriju na testiranje, nakon čega se preduzimaju i potrebne preventivne mere. IS/Recon grupa bila je prilično delotvorna i u slučaju hvatanja autora virusa Melissa, kada su FBI-u predali više od 200 dokumenata o autoru, a u slučaju virusa LoveSan uspeli su da iskopaju čak i sprat na kome je njegov autor živeo.

P. BOŠKOVIĆ


vesti po rubrikama

^tehnologij@

15:30h

Da li se može stati u kraj virtuelnim kriminalcima?

15:40h

Statistike ITU o korišćenju Interneta

15:50h

Hakovana Nokia N-Gage

16:10h

U Koreji razmatraju mere za zaštitu privatnosti

 


     


FastCounter by LinkExchange