[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 30. 11. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


TAJ LUDI, LUDI SVET

Ni majmuni ne trpe nepravdu

Majmuni ne podnose nepravdu, a za obavljeni zadatak traže istu nagradu i ljute se kad ih prevare, piše časopis Nature. Eksperiment je pokazao da pojam pravednosti nije ograničen samo na ljude, kaže Sara Brosnan sa Univerziteta Emori u Atlanti. Verovatno je reč o urođenoj sposobnosti koja se razvila u našim precima primatima, tvrdi naučnica.
- Da biste živeli u velikim, složenim zajednicama, morate imati osećaj za pravdu.

Američka naučnica i njen kolega Frans de Val naučili su deset majmuna (pet odraslih ženki, tri odrasla mužjaka i dva majmunčeta) da žetone zamene za hranu. Obično su bili zadovoljni kad su za žeton dobili - krastavac. Ali, kada bi neki od njih primetio da je njegov komšija, umesto uobičajene nagrade, dobio slatko zrno grožđa, razbesneo bi se. Neki majmuni su u takvoj situaciji jednostavno odbili da "plate", dok bi drugi to nerado činili, ali bi, ipak, jasno pokazali da neće ponuđeni krastavac.

Životinje su reagovale još burnije ako je drugi majmun dobio grožđe "besplatno". Oko 80 odsto životinja pokazalo je neku vrstu pobune.

Ubica bele gorile

Nekoliko udruženja iz Barselone traže da jedna ulica u tom gradu dobije ime po jedinom belom gorili u svetu, nazvanom Kopito de nieve (Snežna pahuljica), koji je nedavno uginuo u tamošnjem zoološkom vrtu. Kako je objavio španski list "El Mundo", oni traže da naziv "Kopito de nieve" dobije ulica Sabino Arana, nazvana po osnivaču baskijskog nacionalizma, koga mnogi smatraju rasistom.

Svoj zahtev obrazlažu ocenom da su, po njihovom mišljenju, zasluge gorile "bile veće" nego zasluge osnivača Baskijske nacionalističke stranke, koja se nalazi na vlasti u španskoj pokrajini Baskiji. Baskijski nacionalisti ove godine obeležavaju 100. godišnjicu smrti Sabina Arane (1865-1903), koga ova udruženja optužuju da je Baskijce smatrao superiornijim od ostalih Španaca. Snežna pahuljica, koji je bio jedna od najpoznatijih životinja u svetu, uginuo je prošle nedelje u zoološkom vrtu u Barseloni u 40. godini. Većina političkih stranaka nije podržala ideju da se promeni naziv ulice Sabino Arana.

Drogirane ribe

U mozgu i jetri riba ulovljenih severno od Dalasa tim naučnika Brajana Bruksa sa Univerziteta Vako našli su aktivne sastojke i nusprodukte antidepresiva. Samo prošle godine u 80 odsto uzoraka iz američkih reka, pronađeni su lekovi, hormoni, steoridi, sapuni i parfemi.

U okviru programa testirani su uzorci iz 139 reka u 30 američkih saveznih država. Koncentracija hemikalija iz antidepresiva "prozak", menja količinu nekih materija u mozgu, dokazali su naučnici eksperimentima na ribama.

- Ne znamo kako to utiče na ponašanje i preživljavanje riba, istakao je Bruks. Hemikalije utiču na apetit, parenje... Godišnje se u SAD-u prepiše u proseku 61 milion recepata za "prozak". Ekolozi tvrde da je to previše. Dokaz u prilog tvrdnji je činjenica da su veliki deo tih lekova pronašli upravo u ribama.

Uz kolica ukrao i bebu

Beba od 15 meseci, koja je spavala u kolicima ispred kuće svojih roditelja u Kopenhagenu, nakratko je bila kidnapovana pošto kradljivac dečjih kolica nije primetio da je u njima dete, saopštila je policija. Beba je pronađena sat kasnije, čila i vesela, kako sedi na stepeništu zgrade udaljene 400 metara od kuće njenih roditelja.

Policija je navela da je od početka godine, samo u kvartu Frederiksberg zabeležena rekordan broj od 59 krađa dečjih kolica. U Danskoj su kolica tražena roba pošto neki od najnovijih modela koštaju i do 800 evra. Roditelji u skandinavskim zemljama imaju običaj da svoje bebe ostavljaju u kolicima ispred kuća, kafića, samousluga i radnji, dok obavljaju poslove.

"Mercedesom" na večni počinak

Svi stanovnici Teherana, kojima je taj luksuz bio nedostupan za života, sada imaju pravo da se na poslednji počinak, na najveće groblje u prestonici, prevezu "mercedesom", objavila je teheranska štampa. Groblje Behešt Zahra kupilo je nedavno 40 mrtvačkih kola "mercedes E-240", saopštio je direktor nekropole Saed Hal.

"Jednom će se, ipak, svi voziti "elegansom", kako se ti luksuzni automobili zovu u Iranu, naslov je teksta u gradskom listu "Hamšahri" u kojem se dodaje da će na taj način biti ublažen bol srodnika.

Za većinu Iranaca san je voziti se "mercedesom". Samo se teheranski policajci i zvaničnici visokog ranga voze tim limuzinama, čija je cena nedostupna prosečnom Irancu, koji se većinom voze automobilima još iz šezdesetih godina. Cena "mercedesa" na iranskom tržištu dostiže oko milijardu i po rijala (od 119.000 do 179.000 dolara).

Porođaj pri 110 na sat

Jedna Francuskinja porodila se u automobilu koji je njen suprug vozio brzinom od 110 kilometara na sat, žureći da stigne u porodilište. Žena koja već ima dve kćerke, treću je rodila na autoputu od Kempera do Lorijana. Kontrakcije je dobila u sred noći, i sa mužem odmah pohitala u porodilište u Lorijanu, desetak kilometara od njihove kuće. Par nije stigao na vreme u bolnicu, pošto se treća kćerka rodila nedaleko od cilja.

- Nisam imala vremena da paničim, nisam imala izbora, nije dolazilo u obzir da zaustavimo auto pored puta, samo sam spustila sedište i pojavila se beba", ispričala je majka dnevniku "Uest-Frans".

AGENCIJE


vesti po rubrikama

^ljudi i događaji

15:24h

Kako montažerima kablovske televizije u Nišu pomaže jedan lovački terijer

15:57h

Reporter "Glasa" sa seljacima koji protestuju zbog krčenja stoletnih šuma na obroncima Juhora

16:13h

Taj ludi, ludi svet: Porođaj pri 110 na sat

 
 


     


FastCounter by LinkExchange