[an error occurred while processing this directive] 

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 30. 11. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Božidar Đelić o razgovorima u Podgorici

Dogovor o Carinskoj kancelariji

Kontrolisaće se poreklo robe koju Srbija i Crna Gora izvoze u Evropsku uniju

BEOGRAD - Sastanak ministara finansija, zatim za ekonomske veze za inostranstvom i guvernera centralnih banaka Srbije i Crne Gore, održan u petak u Podgorici, rezultirao je dogovorom o funkcionisanju zajedničke Carinske kancelarije državne zajednice, a identični zaključci o tome treba da budu usvojeni naredne nedelje na vladama obe članice, kaže za " Glas" srpski ministar finansija Božidar Đelić. Po njegovim rečima, to omogućava da se usvoji Poslovnik koji treba da obezbedi da zajednička Carinska kancelarija počne operativno da funkcioniše kako bi se osigurala kontrola porekla robe koja se iz SCG izvozi u Evropsku uniju.

Dogovor je postignut i oko tri kredita, koje za određene projekte odobravaju Mađarska u iznosu od 35 miliona evra, zatim Francuska u istom iznosu, i Španija čiji kredit iznosi 50 miliona evra. Reč je o kreditima koji su uglavnom već ispregovarani sa stranim kreditorima, a odobreni su kao robni pod koncesionalnim uslovima, što znači da barem 35 odsto ovih zajmova predstavlja poklon, objašnjava Đelić, po čijim rečima će i ove zajmove Srbija i Crna Gora koristiti u određenoj srazmeri od 90 naprema 10 odsto.

Kao posebno dobru vest koja je stigla u Podgoricu, srpski ministar finansija ističe odluku SAD da SCG odobri dva miliona dolara za formiranje posebnog fonda, koji će podržavati projekte za energetsku efikasnost i očuvanje životne sredine. Taj fond će biti potpomognut i od strane Nemačke, koja je odlučila da sredstva koja bi morali da joj vratimo po sporazumu sa Pariskim klubom, u visini od 35 miliona evra, ostanu ovde i budu upotrebljena za projekte podizanja energetske efikasnosti u Srbiji i Crnoj Gori, objašnjava Đelić.

Po njegovim rečima, razmotrena su još dva bitna pitanja - dokle se stiglo u podeli finansijske imovine i obaveza između Srbije i Crne Gore i u oblasti platnog prometa, o čemu će stručnjaci sa obe strane nastaviti razgovore naredne nedelje. Podsećanja radi, Ustavna povelja SCG nalaže da se podela finansijske imovine i finansijskih obaveza izvrši do kraja ove godine.

B. Jager


vesti po rubrikama

^ekonomija

17:14h

Božidar Đelić o razgovorima u Podgorici

17:23h

Sastanak Saveta i Vlade Srbije: O privatizaciji sa mnogo rupa

17:31h

Kako se odvija restrukturiranje ŽTP "Beograd"

17:40h

Nagrada za unikatni nameštaj ateljea "Belgrader"

17:49h

Prodaja fabrike ventila u Boru

 


     


FastCounter by LinkExchange