[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 25. 11. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Ponovo će postaviti spomenik Mikloša Radnotija

Bronzanog pesnika
vratiće dogodine

BOR - Nedavnom pesničkom podsećanju na Mikloša Radnotija, Borskom jezeru, kraj mesta odakle je u noći 1. oktobra 2001. godine ukraden bronzani spomenik (težak oko 600 kilograma visok 1,85 metara), prisustvovao je, na poziv opštine Bor, i potpredsednik Vlade Srbije, Jožef Kasa. Borske zvaničnike Kasa je obavestio da je u razgovoru sa predstavnicima mađarske vlade, dogovoreno je da oni finansijski pomognu ponovno vraćanje u "život" delo mađarskog vajara Imre Varge.

- Kopija rada postoji, a dar mađarske vlade, Radnotijev spomenik, biće izliven do proleća iduće godine u Mađarskoj, kako bi ga ponovo postavili za 60. Godišnjicu od pesnikove smrti. Mislim da ne bi bilo dobro da se spomenik ponovo postavi na staro mesto koje je neobezbeđeno, u šumi, i na obali jezera bez ijednog objekta u blizini - rekao je Kasa.

Priličio bi "Hajatu"

Za sada postoje dve ideje gde iznova postaviti bronzanog poetu: na ulasku u Bor, kod Sportsko-poslovnog centra "Mladost" ili u sklopu ambijenta luksuznog "Hajat" naselja na Crnom vrhu koje je u izgradnji, jer se logor Hajdenau nalazio u blizini tog područja, 16 kilometara od Borskog jezera prema Žagubici.

Radnotijev zemljak, Stevan Molnar, penzioner i pesnik, Boranin već četiri decenije, podseća nas da je spomenik Radnotiju postavljen 1979. godine u sklopu kulturne razmene dve zemlje. Radnoti je bio ratni zarobljenik, logoraš u nemačkom logoru Hajdenau na Crnom vrhu u vreme Drugog svetskog rata. Godine 1944. sa još 22 logoraša, prebačen je do mađarske granice i streljan na obali reke Rabe. Prilikom ekshumacije 1946. godine u Mikloševom džepu pronađen je blok sa stihovima.

- Neke pesme iz "Beležnice" mogle su da se razaznaju, druge nisu. Jedini u našoj zemlji imam faksimil cele te sveščice. Preveo sam prvu od ukupno četiri zbirke.

No, gde i kako nestade bronzani Radnoti, borskoj policiji ni danas nije poznato, a potraga za kradljivcima spomenika nije prestala. Rezultati istrage još su nepoznati, ali gotovo je izvesno da je spomenik pretopljen je u nekoj od privatnih livnica u Srbiji. Po zakonu, za bezbednost spomeničkih objekata i monumenata odgovorne su najbliže radne organizacije i ustanove. Zato je gospodin Kasa u pravu što je tražio adekvatnije mesto za velikana pesničke reči i stiha nastalog i u podneblju naših krajeva.

B. FILIPOVIĆ


vesti po rubrikama

^Regioni

15:34h

Bor: Ponovo će postaviti spomenik Mikloša Radnotija

15:40h

Kreće akcija uvođenja bežičnih telefona u SO Nova Varoš

15:46h

Dobra sezona HTP "Banja Koviljača"

15:53h

Podneto 9.300 prijava za legalizaciju

16:00h

Kruševac: Radnici "22. jula" traže izveštaj o radu

16:06h

Završena raspodela mesta u novosadskim studentskim domovima

16:13h

Novi Sad: Edukacija budućih biznismena

16:21h

Novi Sad: Informatičko povezivanje preduzetnika sa svetom

16:29h

Novi Sad: Više reda u oblasti taksi-prevoza

16:35h

Novi Sad: Otvaranje pontonca

16:41h

Jubilej Radio Pirota

16:49h

Subotica: Ogrev za penzionere

 
 


     


FastCounter by LinkExchange