[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 21. 11. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Rasrbljivanje Crnogoraca (36)

Borba za narod neprestana

Crna Gora je pripravna da se sa Srbijom žrtvuje za slobodu

O austrougarskim optužbama u vezi sa Principovim atentatom, "Cetinjski vjesnik" piše, uz ostalo, 25.juna 1914.(po starom kalendaru, kao što je slučaj sa datumima u izvodima iz svih onovremenskih tekstova - B.J.):
"... Okrivljuju srpske kraljevine; srpske kraljevine ne mogu biti krive što u njihovom susjedstvu ima velika masa njihove braće, koji nijesu zadovoljni. Srpskim kraljevinama bi bilo mnogo lakše, kad ta njihova braća ne bi imala nikakva povoda za nezadovoljstvo..."
"Crna Gora je sva na nogama" - piše "Cetinjski vjesnik", 14. jula 1914 - "spremna da prihvati nametnutu joj borbu. Ona je pripravna na prvi glas da se zajedno sa Srbijom žrtvuje za srpsku slobodu, za srpski obraz. Svaki Crnogorac danas važi za pet ljudskih života, jer zna da mu se u ovoj prilici taknulo u čast, u obraz, u vjeru, u narodnost, u opstanak, u biti ili ne biti..."

U sledećem broju lista objavljen je tekst o zajedničkoj sudbini Srbije i Crne Gore:
"... Srbija i Crna Gora sačinjavaju jedan i isti front prema zajedničkom neprijatelju. One u ovim najtežim danima za srpsko pleme dijele istu sudbinu...

I sudbina je htjela da joj (Austriji - B. J.) uzrok slomu bude srpski narod, oličen u njegove dvije ponosne kraljevine, Crnu Goru i Srbiju, u ove dvije mučenice pravde i slobode i svijeh odlika koje ljude izdižu iznad životinja..."

"Cetinjski vjesnik", 20. jula 1914, komentariše početak odbrambenog rata Srbije i Crne Gore protiv Austrougarske i Nemačke:
"... Oči gnjeva i osvete, usta osude i prokletstva obrću se zbog svega toga na Austriju, na tu državu, po osnovi nemoralnu, po sklopu neprirodnu, po cilju besmislenu, po zadatku paklenu - na tu državu, koja svojim iznenadnim napadom na srpsku slobodu, zapali Evropu i uvali je u katastrofu...

Srpski narod je presrećan što preko svoje dvije junačke i dične države, Crne Gore i Srbije, učestvuje u ovoj od pamtivijeka najpravednijoj evropskoj egzekuciji nad predstavnicima nasilja i nečovječnosti: Austrijom i Njemačkom..."

Povodom pogibije kapetana Jovana Vukotića, "Cetinjski vjesnik", 16. septembra 1914, piše da pali junak ima "sa čim izići pred Miloša i ostale srpske vitezove"...
"... Slava ti mili i dragi Jovane; ime ti se sjajno pomnjalo, dok je Srpstva i od njega glasa..."

Povodom smrti vojvode Šaka Petrovića, "Cetinjski vjesnik", od 17. septembra 1914, uz ostalo, kaže:
"... Sa njim je nestalo jednoga oličenja svijeh onih starijih vrlina, svojstvenih vjernome sinu ove srpske zemlje, za koju je mnogo radio, i koju je mnogo ljubio..."

A 17. oktobra 1914, "Cetinjski vjesnik" upućuje stihovanu poruku britanskom premijeru Lojdu Džordžu:
"... Podigni glas pravde, vječnoga ti Boga
ne dozvoli sveta pravica da strada
već izmjeri žrtve naroda srpskoga
pa nek mu se dade sve što mu pripada..."

Povodom evakuacije Beograda, "Cetinjski vjesnik" piše, 23. novembra 1914, o "potonjim trzajima Habzburške Monarhije":
"... Smrtna joj je presuda potpisana. I pošto zna da joj života nema, riješila je da sa sobom povuče u grobnicu one koje je najviše mrzila: srpski narod i njegove kraljevine. Riješila je, samo što joj je ta demonska želja daleko od ostvarenja..."

Piše: Batrić Jovanović
Sutra: Slavlje na Cetinju zbog oslobođenja Beograda


vesti po rubrikama

^feljton

15:26h

Rasrbljivanje Crnogoraca (36)

15:47h

Poreklo Arbanasa (27)

 


     


FastCounter by LinkExchange