[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 21. 11. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Počinje izgradnja luksuznih kuća na padinama dedinjskog brda

Novi bogataši stižu na Dedinje

U zapuštenom Lisičjem potoku nići će vile u kojima će cena kvadrata biti od 1.300 do 1.400 evra, parcele u proseku oko 1.000 metara kvadratnih

U opštini Savski Venac rešili su da i oblast Lisičjeg potoka, na obroncima dedinjskog brda, dobije konačno izgled koji zaslužuje taj elitni kraj prestonice. Ovo područje, površine oko 20 hektara, koje se proteže između ulica Velisava Vulovića, Pere Velimirovića, Miloja Đaka i Omladinske ulice nacionalizovano je još pre Prvog svetskog rata. A njegov izgled od tog vremena do danas je gotovo neizmenjen - šiblje, šuma i - kosti streljanih Beograđana posle Drugog svetskog rata.

Razlog svemu tome leži u činjenici da nova vlast te 1945. godine iz raznoraznih , pre svega bezbednosnih razloga, nije dozvoljavala ni da se ekser ukuca, a kamoli useljavaju ko zna kakve komšije koje bi remetile mir okoline Brozovog staništa - Beli dvor i okolne rezidencije visokih državnih, partijskih i vojnih rukovodilaca i stranih diplomata

Vraćeno zemljište

Zato je tek usvajanjem Regulacionog plana Dedinje - Senjak - Topčidersko brdo 1999. godine obuhvaćena i oblast Lisičjeg potoka. Godinu dana kasnije, naslednici onih kojima je imovina oduzeta, dobili su zemljište u svoje vlasništvo. I eto, konačno, uslova da se i "obični" ljudi prepunih džepova ugnezde i u ovaj delić Dedinja.

Najveći investitor, građevinsko preduzeće Gemaks, već je sklopilo ugovore sa nekolicinom vlasnika zemljišta.
-Dosad je ugovorena izgradnja osam, devet objekata, u Omladinskoj ulici. Najveće interesovanje pokazuju naši povratnici iz inostranstva. Žele da ulože novac u nekretnine i prodaju ih strancima kojih je sve više u Beogradu. Nažalost, naš grad nema dovoljno modernih objekata sa svim konforom koji oni traže. Tako će u ovom naselju moći da kupe stanove po želji, kakvi su im potrebni- kaže Đorđo Antelj, vlasnik i direktor Gemaksa, jedne od najpoznatijih firmi koja već deceniju gradi zdanja po ovom kraju.

U zavisnosti od veličine parcele koju daju, vlasnici će dobiti od 25 do 30 odsto na njoj sagrađenog objekta. Ostatak će, najavljuju u Gemaksu, biti prodat po tržišnoj ceni. Inače ovde je na osnovu Regulacionog plana, kao i na celom Dedinju, dozvoljeno graditi objekte koje čine prizemlje, sprat i potkrovlje. Tako će na parcelama, koje su investiciono područje Gemaksa, "nicati" zdanja zajedničkog stanovanja, kuće u nizu i zasebne porodične vile. One će predstavljati novo, elitno naselje, koje će se uklapati u okolinu. Pored njih tu će biti prodavnice, kao i obdanište.

Međutim kako to nalažu standardi stanovanja u naseljima ovog tipa biće sagrađeni bazeni, teniski tereni i igrališta za košarku i mali fudbal.
-Prosečna parcela ima 1.000 metara kvadratnih, i na njoj je moguće graditi stambeni objekat od 600 kvadrata. Cela investicija u naselju će koštati 30 miliona evra, a planirano je da tržišna cena stambenog prostora bude između 1.300 i 1.400 evra po kvadratu. Uz podršku Hipo Alpe Adria banke kupcima smo omogućili kredit na 20 godina. Uskoro očekujemo dodatne povoljnosti, odnosno kreditiranje na 30 i 40 godina. - ističe Antelj.

Kada će čitavo naselje biti izgrađeno, trenutno je nemoguće predvideti. Sve privatne parcele još nisu prodate investitorima koji mogu uložiti veliki novac i za kratko vreme izgraditi objekte. To znači da vlasnici mogu dugo čekati sa početkom i isto toliko godina graditi svoje kuće. Što se tiče obaveza koje je preuzeo Gemaks, najavljuju završetak radova za godinu i po. Međutim, ovi građevinari ističu da imaju velikih teškoća:

Čeka se Direkcija

-Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda već je trebalo da izradi infrastrukturni projekat. Kako on još nije urađen dolazi do odlaganja početka radova. Bez projektne dokumentacije ne znaju se kote saobraćajnica, kao i kišne i fekalne kanalizacije, tako da je počela gradnja vila sa septičkim jamama i na osnovu improvizovanih projekata. Iako je Gemaks, preko vlasnika parcela, Direkciji uplatio značajna finansijska sredstva, ona još nije počela izgradnju infrastrukture. Nadamo se da će Direkcija što pre početi sa radovima jer će time podstaći ostale mogućne ulagače da počnu sa izgradnjom. - naglašava Antelj.

U Direkciji su nam rekli da je u toku izrada plana za narednu godinu kojim će, između ostalog, biti regulisana i infrastrukturna mreža Lisičjeg potoka. Takođe, u ovom preduzeću ističu da će plan biti izvodljiv ukoliko ga odobre nadležni gradski organi.

J. Jevremović


vesti po rubrikama

^Beograd

20:32h

Počinje izgradnja luksuznih kuća na padinama dedinjskog brda

20:39h

Testiranje na HIV virus u Studentskoj poliklinici

20:46h

Beograđani na Adi Ciganliji ovih lepih jesenjih dana otkrili novi sport

20:53h

Čedomir Džida, radnik "Vodovoda" sa skoro 40 godina staža nema stan

21:01h

Policija Grocke podnela osam krivičnih prijava

21:08h

Saradnja Vračara i organizacije "Orka"

21:15h

Od 25. do 28. novembra na Beogradskom sajmu priredba za sladokusce

21:24h

Akcija izviđačkog Saveza Beograda

21:33h

Parkovi u novom ruhu

21:20h

Novi instrumenti za filharmoniju

 


     


FastCounter by LinkExchange