[an error occurred while processing this directive] 

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 19. 11. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


EU i Svetska banka na donatorskom skupu obećali

Nastavak pomoći reformama u SCG

BRISEL (Beta) - Predstavnici EU i Svetske banke su juče u Briselu potvrdili rešenost međunarodne zajednice da, bez obzira na unutrašnjepolitičku nestabilnost u Srbiji, nastavi finansijsku i političku podršku reformama u Srbiji i Crnoj Gori koje vode ka evropskoj integraciji. To su na donatorskoj konferenciji izjavili direktor za zapadni Balkan u Evropskoj komisiji Rajnhard Pribe i direktor za SCG i regionalni koordinator za Jugoistočnu Evropu u Svetskoj banci, Orsalia Kalancopulos.

Šef delegacije SCG, ministar za međunarodne ekonomske odnose SCG Branko Lukovac, naglasio je da SCG od međunarodne zajednice na donatorskom skupu očekuje jasnu poruku da Srbija i Crna Gora ne samo da neće biti ostavljene bez dosadašnje podrške, već da će možda dobiti još značajniju potporu za nastavak reformi i pridruživanje EU.

Orsalia Kalancopulos je rekla da Srbija i Crna Gora moraju posebno pospešiti reforme za otvaranje radnih mesta, poboljšanje finansijsko-bankarskog sektora, uprave u javnom sektoru i još nekim oblastima. Predstavnica Svetske banke je stavila do znanja da je u SCG nužna i temeljita bitka protiv organizovanog kriminala i korupcije, kao i temeljito jačanje pravosuđa. Kao posebno važan zadatak je navela iskorenjivanje siromaštva.

Pribe je ukazao na to da su EU i svetski činioci svesni teške političke situacije i nestabilnosti u Srbiji, ali je naveo da će donatorska konferencija potvrditi dalju finansijsku podršku reformama u SCG i "pokušati da dokaže kontinuitet tih reformi koje vode u Evropsku uniju".

Za potrebe oporavka i tranzicije Srbije i Crne Gore je na donatorskoj konferenciji 2001. procenjeno da je do 2004. potrebno prikupiti četiri milijarde i 600 miliona evra. Od toga je do septembra ove godine ugovoreno dve milijarde i dvesta miliona evra, a utrošeno na projekte milijardu i dvesta miliona evra.


vesti po rubrikama

^ekonomija

17:16h

EU i Svetska banka obećali: Nastavak pomoći reformama u SCG

17:24h

Istekao rok Janjuševiću i Kolesaru da plate porez

17:32h

Đelić o pregovorima sa Londonskim klubom

17:40h

Iz "Zastava "oružja: Novi ugovori o izvozu

17:51h

Direktor Knjaz-a: Još ćemo čekati Divca

18:00h

Posle poskupljenja butan u boci 45 dinara kilogram

18:11h

Ministarstvo finansija odobrilo uvoz pšenice bez carine

18:20h

NIS otpisao dugove šećerana

18:29h

"Komercijalna banka" priprema dokapitalizaciju

 


     


FastCounter by LinkExchange