[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 19. 11. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


MUP dobija najmoderniji sistem automatskog prepoznavanja otisaka prstiju i lica

Mobilna napast za
kriminalce i teroriste

Uskoro brže do pasoša, viza i ličnih karti

BEOGRAD - Motorolin sistem bežične tehnologije automatskog prepoznavanja otisaka prstiju i lica namenjen je identifikaciji u građanskom i krivičnom sektoru i, osim efikasnije borbe protiv kriminala i terorizma, ima mnoge pogodnosti prilikom izdavanja ličnih dokumenata, ličnih karti, pasoša i viza - izjavio je Tomas Soke, direktor biometričkih sistema kompanije Motorola na jučerašnjoj konferenciji za novinare.

Soke je najavio da će za tridesetak dana početi implementacija ovog sistema kojim će Motorola opremiti Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije, a potpisani ugovor vredan je 21 milion dolara. MUP će dobiti oko 1.500 radnih stanica, stacionarnih i mobilnih, za snimanje biometijskih parametara odnosno slika lica, otisaka prstiju i dlanova a podaci će biti unošeni u centralnu bazu podataka .

Ova ultra moderna tehnologija omogućava, kako je objasnio Soke, uzimanje otisaka prstiju sa čaše, stola, oružja i drugih predmeta njihovo skeniranje i unošenje u bazu podataka za samo nekoliko sekundi.
- Uvođenjem ovog sistema omogućava se rešavanje do sada nerešenih zločina, a za samo nekoliko sekundi otisci prstiju mogu se uporediti sa milion drugih preko centralne baze i utvrditi identitet. Isto tako, identifikacija putem fotografija lica može se raditi na isti način - rekao je Soke.

Mobile stanice moći će da koristi policija na terenu, a one će biti povezane sa bazom podataka. Pored toga, izdavanje pasoša putem ovog sistema omogućiće uklapanje u standarde EU i SAD u ovoj oblasti. Soke ističe da sistem omogućava bolju bezbednost i da je hakerski pristup istom teško izvodljiv.

Direktor biometričkih sistema je istakao da bi sistem u Srbiji trebalo da bude potpuno operativan do 2006. godine i da je naša zemlja jedna od prvih u Evropi koja će raspolagati modernom ovom tehnologijom. Izdavanje ličnih karti sa identifikacionim kodom olakšaće i pojednostaviti do maksimuma izdavanje različitih dokumenata. Skeniranje ID kartica i centralne biblioteke otisaka prstiju i slika lica, omogućavaju trenutnu proveru identiteta.

Mobilne radne stanice koje će biti bežično povezane na centralni sistem biće veoma efikasne u rukama policije pa i carinske službe. Ove mobilne stanice su male, lagane lako prenosive i veoma efikasne.

I. Stojković


vesti po rubrikama

^društvo

16:13h

Smiljanić: Janjušević me prisluškivao, Đelić naručio

16:26h

Na imidžu Srbije radiće se u Briselu i Vašingtonu

16:32h

Dokle su stigle reforme srednjeg stručnog obrazovanja u bivšim JU republikama

16:40h

Izjava direktora "Borbe" Kaličanina, koga je policija izvukla iz "zatočeništva"

16:49h

MUP dobija najmoderniji sistem automatskog prepoznavanja otisaka prstiju i lica

16:57h

Glavni odbor Sindikata lekara i farmaceuta: Štrajk do daljeg

 


     


FastCounter by LinkExchange