[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 19. 11. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Izjava direktora "Borbe" Kaličanina, koga je policija izvukla iz "zatočeništva"

Smeštaju mi "Večernje novosti"!

Kaličanin tvrdi da "Novosti" hoće da okupiraju "Borbinu", odnosno imovinu SCG, vrednu oko 30 miliona evra

BEOGRAD - Odlučnom akcijom beogradske policije, preksinoć su iz "zatočeništva" oslobođeni direktor Kompanije "Borba" Zoran Kaličanin i glavni urednik lista Miodrag Vuković, koje su više sati u prostorijama kompanije držali nezadovoljni radnici.

Pre toga su radnici tražili da rukovodstvo "Borbe" povuče rešenja o otkazima većem broju radnika "Plasmana" Borbe i novinara lista, kao i da zbog toga podnesu ostavke direktor kompanije i predsednik UO, Žarko Jokanović.

Kaličanin je juče izjavio da je policija najavila podnošenje krivične prijave protiv štrajkača, zato što su ga zajedno s Vukovićem više sati "lišili slobode" i "ucenjivali" da podnese ostavku. Ukoliko to ne učini policija, sam ću podneti krivičnu prijavu, rekao je on "Glasu".

Na pitanje kako će se spor s radnicima rešiti i kada će se on ponovo pojaviti na svom radnom mestu, odgovorio je da će sačekati "dodatne konsultacije" zainteresovanih strana, a da se on već osam dana nalazi na bolovanju, te da je u ponedeljak došao u svoju kancelariju samo da bi pokušao da se dogovori sa radnicima oko prekida štrajka.
- Firma je prezadužena, duguje već osam miliona evra i svaki dan zastoja košta još 1,5 miliona dinara, tvrdi Kaličanin i dodaje kako je stečaj neminovan.

On priča i kako je hteo da firmu izvuče iz gubitaka, time što je nameravao da sklopi povoljan ugovor s "Duvanom", vredan nekoliko miliona evra, ali da su ga predstavnici radnika u UO sprečili. Radnici, opet, insistiraju da je reč o prljavom ugovoru, iza koga stoji Stanko Subotić Cane. Kaličanin kaže kako to nije istina, kako Subotića nikada "nije video", a da zna jedino direktora "Duvana", "jedne uspešne firme koja postoji 50 godina".

Kaličanin je uveren i da mu sve "smeštaju" rukovodioci "Večernjih novosti", koji "hoće da okupiraju" "Borbinu", odnosno imovinu Državne zajednice SCG, vrednu oko 30 miliona evra, a on to ne može da dozvoli, iz principijelnih razloga. Zato, kaže, nije podneo ostavku. Priznaje da "Borba" ima dug prema "Novostima", ali kaže i da nije razgraničeno šta je čije.
Ž
matra da se ne može imovina uzeti za dug i optužuje "Novosti" da su od "Borbine" štamparije napravile štampariju "Novosti", da besplatno koriste 6.500 metara kvadratnih "Borbinog" poslovnog prostora i da su čak 400 kvadrata izdali trećem licu, Telekomu Srbija na pet godina, i za to uzeli pet miliona evra... - Taj ugovor s Telekomom Srbija oni čak kriju od mene, a to je izuzetno atraktivan prostor u samom centru Beograda. Sada su ugovor s Telekomom produžili na još pet godina.

Na pitanje "Glasa" zašto ne podnese ostavku, odgovara da je to "stvar principa" i da iza hajke na njega stoje "Novosti" i njen prvi čovek.
- To je jedna moćna medijska kuća i svi se klone da im stanu na put - kaže direktor "Borbe" i tvrdi je njemu jedini interes da sačuva imovinu državne zajednice.

Na pitanje da li je tražio pomoć Saveta ministara, odgovara: - Jesam, pre desetak dana. Čekam odgovor.
Pitanje je da li je državna zajednica, odnosno Savet ministara adresa na kojoj direktor može tražiti instrukcije, s obzirom na njihovo neprecizno vlasničko pravo, ma koliko bilo tačno to da je Kaličanina postavio Savet ministara, a da ga, kako kaže, plaća državna zajednica.

M. Dapčević


vesti po rubrikama

^društvo

16:13h

Smiljanić: Janjušević me prisluškivao, Đelić naručio

16:26h

Na imidžu Srbije radiće se u Briselu i Vašingtonu

16:32h

Dokle su stigle reforme srednjeg stručnog obrazovanja u bivšim JU republikama

16:40h

Izjava direktora "Borbe" Kaličanina, koga je policija izvukla iz "zatočeništva"

16:49h

MUP dobija najmoderniji sistem automatskog prepoznavanja otisaka prstiju i lica

16:57h

Glavni odbor Sindikata lekara i farmaceuta: Štrajk do daljeg

 


     


FastCounter by LinkExchange